Національна школа суддів України

Знання та навички медіатора в діяльності професійного судді

15 червня 2018 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар  для суддів  на тему: “ Суд і медіація: можливості та перспективи ”. Захід за цією тематикою вдруге організовано Харківським регіональним відділенням  у співпраці з громадською спілкою “Українська академія медіації” для суддів місцевих та апеляційних судів Харківської, Сумської, Полтавської областей.

Заступник директора регіонального відділення Яна Шевцова розпочала захід  з ознайомлення з регламентом семінару, побажала плідної роботи та висловила сподівання, що отримані знання та навички медіатора стануть корисними в діяльності професійних суддів.

Для проведення семінару було  запрошено досвідчену суддю – медіатора, члена Вищої ради правосуддя Ларису Швецову.  

Викладач провела загальний огляд  позасудової процедури медіації та інших примирних процедур, передбачених новим процесуальним законодавством України, зосередила увагу суддів на істотних відмінностях позасудової процедури медіації від процедури врегулювання спору за участі судді. Окрему увагу Лариса Швецова звернула на важливість ознайомлення учасників судового процесу з медіацією та мотивування їх до участі у процедурі примирення.

Учасники заходу обговорили критерії, що можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіації, виконали практичні вправи та взяли участь у рольовій грі.

Після перегляду тематичних відеоматеріалів  викладач провела модеровану дискусію, під час якої слухачі дискутували щодо переваг та складнощів впровадження медіації та інших примирних процедур в Україні.  

Тема семінару, формат його проведення та професійність тренера надихнули одного зі слухачів – суддю Близнюківського районного суду Харківської області Олександра Мороза на вираження емоцій у віршах.

Де спір – завжди в душі розруха,

Як туча від над долею висить,

Не відмахнуться – він не муха

І у сторін не гарний вид.

Хай компроміс, та й гордість теж,

Не загубить своє обличчя –

Бо вже примирення,  так схоже,

Воно й придумане на те.

Хай медіацією назветься,

Але ж, не в назві саме річ.

На шлях добра суддя звернеться.

Закон, честь, гідність – наш девіз!