Національна школа суддів України

Знання та навички у сфері судової безпеки

1 квітня 2021 року Національна школа суддів України спільно з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні в Маріуполі провела онлайн/офлайн–семінар для співробітників територіальних управлінь Служби судової охорони у Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях “Найкращі практики Європейського Союзу у галузі судової безпеки”.

Онлайн/офлайн–семінар відкрили директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко та старший радник з питань реформування органів прокуратури представництва Консультативної місії Європейського Союзу України в Маріуполі Йоні Лехтімакі (Фінляндія), які підкреслили важливість співпраці органів та установ системи правосуддя зі Службою судової охорони та необхідність вивчення міжнародного досвіду щодо судової безпеки.

У ході дистанційного заняття учасники та учасниці обговорили питання організації взаємодії між судами, органами та установами системи правосуддя, зокрема Державною судовою адміністрацією та Службою судової охорони. Спікерами на занятті були начальниця Територіального управління Державної судової адміністрації України у Дніпропетровській області Ганна Ігнатьєва, начальник Територіального управління Служби судової охорони у Дніпропетровській області Сергій Швачка та його заступники Віталій Ставенко й Микола Шикуло.

Василь Черниш, заступник керівника апарату Дніпропетровського окружного адміністративного суду, разом із слухачами та слухачками обговорили значимість обізнаності співробітників Служби судової охорони із судовою системою, питання незалежності суддів і доступу до правосуддя, охорони приміщень органів та установ системи правосуддя, забезпечення безпеки всіх учасників судового процесу, практичних заходів для запобігання проявів неповаги до суду та їх припинення, узаємодії суду та Служби судової охорони.

Суддя Жовтневого районного суду міста Дніпра Максим Ходаківський поділився інформацією про правові механізми державного забезпечення особистої безпеки суддів і членів їхніх сімей, працівників апаратів судів.

Стосовно практичного досвіду забезпечення безпеки учасників судового процесу на прикладі взаємодії головуючого в судовому засіданні з персоналом Служби судової охорони розповів суддя Комунарського районного суду міста Запоріжжя Роман Холод.

Ніколай Начов (Республіка Болгарія) – радник/експерт з питань верховенства права представництва Консультативної місії Європейського Союзу в Маріуполі розповів про кращі практики Європейського Союзу із судової охорони.

У ході занять спікери відповідали на питання співробітниць і співробітників Служби та надавали практичні поради для підвищення ефективності виконання ними своїх службових обов’язків. Охоронці Феміди на власних прикладах училися виходити з кризових ситуацій і розумітися, які дії можуть відновити порядок і безпеку в суді чи судовому засіданні. Окрему увагу звернуто на методи навичок, які необхідно щоденно застосовувати при спілкуванні судових охоронців із громадянами, учасниками судових процесів і представниками засобів масової інформації.

Після завершення заняття директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко та старший радник з питань реформування органів прокуратури представництва Консультативної місії Європейського Союзу України в Маріуполі Йоні Лехтімакі підвели підсумки онлайн/офлайн–семінару.

Проведено також анкетне опитування слухачів і слухачок щодо якості та корисності проведеного заняття.

Повний текст програми онлайн/офлайн–семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України.