Національна школа суддів України

Зовнішня саморегуляція та правомірний вплив як спосіб психологічної адаптації судді

12–16 червня 2017 року в місті Львові місцеве регіональне відділення проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів Вінницької, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Тернопільської областей.

Відкриваючи захід, директор регіонального відділення Оксана Польна ознайомила суддів із програмою підготовки та розповіла про тренінги, які буде проведено в межах цієї підготовки.

Тренінг на тему: “Психологічна адаптація до суддівської діяльності” проведуть  начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Ганна Савченко та суддя Деснянського районного суду м. Києва Валерія Бабко. У ході цього тренінгу судді засвоять основні правила психологічної взаємодії в колективі та поза його межами, опанують навички боротьби зі стресами, усвідомивши їх природу та способи запобігання та уникнення.

 Судді адміністративних судів Роксолана Качур, Віктор Валюх та Ростислав Москаль проведуть тренінг на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві”. Після засвоєння теоретичного матеріалу та виконання практичних завдань судді-учасники пройдуть експрес-опитування за допомогою клікерів. Використання системи голосування, як новизни у процесі навчання, підтвердило якісний вплив на засвоєння матеріалу.

Заключним для суддів буде тренінг на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”. Тренерами цього курсу є суддя Львівського окружного адміністративного суду Роксолана Качур, суддя господарського суду Львівської області Тарас Рим та суддя Вищого адміністративного суду Любов Гончар. Судді-учасники виконають завдання на основі модельних справ та отримають висновки суддів-тренерів.

Окрім того, у ході підготовки суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич ознайомить суддів із правилами комунікативних зв’язків у судовій владі. Про вплив історико-правового та соціального аспектів на авторитет суду розповість суддя Шевченківського районного суду м. Львова Павло Едер. Доктор юридичних наук, суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук опрацює із суддями основи, загальні засади, організаційні форми та порядок здійснення суддівського самоврядування. Суддя Львівського апеляційного адміністративного Олег Заверуха та суддя Апеляційного суду Львівської області Ігор Стельмах розкриють ключові законодавчі засади дисциплінарного провадження, а суддя господарського суду Львівської області Тарас Фартушок упровадить основи навчального курсу з практики Європейського суду з прав людини щодо зв’язку довкілля та прав людини.