Національна школа суддів України

Зустріч представників проєктів міжнародної допомоги

6 липня 2022 року проректор Наталія Шукліна, начальниці відділів Тетяна Пустовойтова і Тетяна Фулей, заступниця начальника відділу Тамара Закревська та головна наукова співробітниця Єлизавета Ковтюк взяли участь у черговій щомісячній онлайн–зустрічі представників проєктів міжнародної технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права та підтримки професійного навчання суддів, організованій у межах ініціативи Програми USAID “Справедливість для всіх”.

Розпочав зустріч менеджер Програми USAID “Справедливість для всіх” Олександр Піскун, який наголосив, що зустріч присвячена обговоренню питань та шляхів координації діяльності донорів, спрямованої на підтримку імплементації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульської конвенції), нещодавно ратифікованої Верховною Радою, а також вказав на порядок денний щомісячної зустрічі, окреслив напрями та пріоритети співпраці з донорами в майбутньому.

До зустрічі долучилася Урядова уповноважена з питань гендерної політики в Україні Катерина Левченко, яка проінформувала про заплановані напрямки проведення роботи із приведення законодавства у відповідність до Стамбульської конвенції, а саме: моніторинг діючого законодавства та напрацювання нового, узагальнення проведення існуючої практики у відповідність до конвенції, оновлення підготовки фахівців усіх інституційних рівнів у зв’язку із ратифікацією Стамбульської конвенції.

Президентка Всеукраїнської асоціації жінок-суддів Надія Стефанів та голова Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем” Христина Кіт поділилися своїм баченням щодо належної імплементації Стамбульської конвенції на підтримку наданого Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, окреслили основні виклики, що чекають судову систему у зв’язку з ратифікацією, існуючі зміни до законодавства, а заразом наголосили на важливості її імплементації для захисту прав постраждалих від ґендерно-обумовленого насильства в умовах війни та акцентували увагу на фокусі діяльності Всеукраїнської асоціації жінок-суддів та Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем” у зв’язку з цим.

Наталія Шукліна у своєму виступі зазначила, що НШСУ залучена до виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на 2021–2023 роки, одним із важливих напрямків якого є включення до програм підготовки суддів тем стосовно проблемних питань щодо застосування законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Зокрема, проректор наголосила на важливості та актуальності навчального курсу для суддів “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”, розробленого та апробованого НШСУ у 2017–2018 роках у співпраці з Програмою з гендеру та безпеки Женевського центру демократичного контролю за збройними силами (DCAF) і Громадською організацією  “Ла Страда-Україна”. Цей курс буде адаптований відповідно до Стамбульської конвенції. Також Наталія Шукліна подякувала представникам проєктів міжнародної допомоги, зокрема представникам Програми USAID “Справедливість для всіх”, за довготривалу плідну співпрацю та висловила сподівання на продовження такої співпраці у майбутньому.

Начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей,  проінформувала представників проєктів, що на виконання Стратегії гендерної рівності Ради Європи на 2018–2022 роки Національною школою суддів України крім інших заходів був розроблений і дистанційний курс для суддів “Забезпечення гендерної рівності”, а також видано науково-методичний посібник для тренерів і тренерок “Подолання гендерних стереотипів при здійсненні правосуддя”, електронний варіант якого міститься на офіційному вебсайті НШСУ. Даний курс та посібник сприятиме розумінню необхідності неупередженого розгляду справ і недопущення дискримінації за ознакою ґендеру. Тетяна Фулей також зазначила, що робота по приведенню законодавства у відповідність із ратифікованою Стамбульською конвенцією повинна бути комплексною та включати різні напрямки, зокрема і науковий.

Упродовж зустрічі представники програм/проєктів МТД та партнери мали змогу поінформувати про свою поточну та заплановану діяльність на 2022 рік.

Наступну зустріч заплановано на 3 серпня 2022 року.