Національна школа суддів України

Зустріч представників проєктів/програм донорських організацій

7 грудня 2022 року представниці Національної школи суддів України Катерина Котельва та Анна Швець взяли участь у черговій щомісячній онлайн–зустрічі представників проєктів/програм міжнародної технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права та підтримки професійного навчання суддів, організованій у межах ініціативи Програми USAID “Справедливість для всіх”.

Нинішня зустріч була присвячена обговоренню питань щодо підтримки та захисту потерпілих і свідків воєнних злочинів в Україні, зокрема постраждалих від сексуального насильства.

У ході зустрічі суддя Верховного Суду Наталія Антонюк розповіла про виклики, які постають перед суддями при практичному застосуванні положень Кримінально-процесуального кодексу та інших законів, що регулюють питання забезпечення безпеки потерпілих та свідків від воєнних злочинів, зокрема постраждалих від сексуального насильства, під час судового розгляду, а також уникненні їхньої повторної травматизації та організації судового процесу, орієнтованого на постраждалих.

Керівник першого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення щодо злочинів, пов’язаних із сексуальним насильством Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора Ігор Король поінформував учасників зустрічі про забезпечення підтримки та захисту потерпілим і свідкам від воєнних злочинів на стадії досудового розслідування та співпрацю з громадськими організаціями та судами в цьому контексті.

Крім того, голова Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем” Христина Кіт розповіла про виклики, з якими стикаються адвокати під час роботи зі свідками та потерпілими від сексуального насильства, пов’язаного з війною. А віцепрезидентка ГО “Ла Страда-Україна” Марина Легенька ознайомила присутніх на зустрічі з можливостями чат-бота, створеного за сприяння Програми USAID “Справедливість для всіх” для підтримки свідків і потерпілих, а також зі статистикою звернень на гарячу лінію з питань сексуального насильства під час війни.

Упродовж зустрічі представники проєктів/програм МТД і партнери мали змогу прокоментувати виступи спікерів та задати їм предметні запитання, а також поінформувати про свою поточну і заплановану діяльність на найближчі місяці.

Наступну зустріч заплановано на початок лютого 2023 року.