Національна школа суддів України

12-13 вересня 2013 р. м. Львів. Періодичне навчання суддів на тему: “Зміцнення потенціалу судової влади щодо виявлення та захисту іноземців, постраждалих від торгівлі людьми в Україні”

 12-13  вересня 2013 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Міжнародною організацією з міграції (МОМ)  проводить періодичне навчання суддів на семінарі на тему: Зміцнення потенціалу судової влади щодо виявлення та захисту іноземців, постраждалих від торгівлі людьми в Україні.

Учасниками семінару були 48 суддів з окружних адміністративних та місцевих загальних судів Волинської,  Закарпатської,  Львівської, Івано-Франківської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей та 2 судді з Вищого адміністративного суду України.

Вітальними словами семінар відкрила директор Львівського регіонального відділення НШСУ Людмила Антонівна Слюсар.

Для проведення навчання запрошені: спеціаліст із питань політики та програми протидії торгівлі людьми, Представництво МОМ в Україні Ольга Анатоліївна Стрельцова, суддя, секретар Пленуму Вищого адміністративного суду України Михайло Іванович Смокович, суддя Львівського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук, викладач Національної школи суддів України Володимир Миколайович Кравчук.

Під час семінару було вивчено такі питання:

-       Огляд основних тенденцій щодо торгівлі людьми в Україні як країни призначення.

-       Проблеми гармонізації міграційного законодавства і законодавства про протидію торгівлі людьми в Україні.

-       Особливості застосування Закону України “Про протидію торгівлі людьми”, права осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Національний механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи із протидії торгівлі людьми.

-       Особливості застосування Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України “Про судову практику розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземців та особи без громадянства в Україні”.

-     Права іноземців та особи без громадянства, яка постраждала від торгівлі людьми в Україні. Правові підстави перебування на території України, положення міжнародного законодавства.

-     Особливості судового розгляду справ щодо примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземця та особи без громадянства в Україні.

Після закінчення періодичного навчання всім суддям, які його пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення семінару забезпечено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.