Національна школа суддів України

18–22 листопада 2013 р. м. Севастополь. Підготовка помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів.

18–22 листопада 2013 року в місті Севастополі  місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів.


Для проходження підготовки прибуло 19 помічників суддів.

Для проведення підготовки викладачами запрошено керівника апарату Севастопольського апеляційного адміністративного суду
Стьопкіну Світлану Петрівну, начальника організаційно-аналітичного відділу Севастопольського апеляційного адміністративного суду
Колчанову Вероніку Миколаївну, 
заступника начальника відділу документального забезпечення Севастопольського апеляційного адміністративного суду Шишкову Тетяну Олександрівну,  помічника голови Севастопольського апеляційного адміністративного суду
Осипову Тетяну Леонідівну, 
заступника начальника організаційно-аналітичного відділу Севастопольського апеляційного адміністративного суду Осипову Тетяну Анатоліївну, начальника відділу судової статистики Севастопольського апеляційного адміністративного суду
Шелемет’єву Олександру Вікторівну та помічника судді Севастопольського апеляційного адміністративного суду Котик Юлію Юріївну.

Під час підготовки буде вивчено такі питання:
- Застосування в роботі окружних та апеляційних адміністративних судів постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів. Узагальнення судової практики як засобів удосконалення судової діяльності. Методика вивчення та застосування на практиці узагальнення судової практики.

- Організація роботи із систематизації та кодифікації  законодавчих та інших нормативно-правових актів, опублікованої судової практики. Правила ведення систематичної картотеки нормативно-правових актів та судових прецедентів відповідно до класифікатора на паперових та електронних носіях. Порядок ознайомлення працівників суду зі змінами в законодавстві.

-  Організація роботи зі зверненням громадян в окружних та апеляційних адміністративних судах, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян у суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень та здійснення контролю за їх розглядом помічником судді, консультантом. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України “Про звернення громадян” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Особливості  звернень суду України зі судовим дорученням до іноземного суду.

-  Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”
від 13 січня 2011 року № 2939-VI.

-  Методологія ведення аналітичної роботи в окружних та адміністративних судах. Методика узагальнення судової практики.

-  Особливості розгляду і вирішення адміністративних справ за зверненням громадян до суб’єктів владних повноважень у зв’язку з порушенням вимог Закону України “Про звернення громадян”.

-  Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Роз’яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.

-  Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

-  Статус помічників суддів та консультантів окружних та адміністративних судів. Порядок прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці. Матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання. Практичне застосування Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25.03.2011 № 14. Дії помічників суддів у екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Посадові обов’язки консультантів. Закон України “Про державну службу”.

-  Робота з статистичною звітністю, підготовка та оформлення статистичних даних, звітів, узагальнень, інформацій про кількість і стан розгляду суддею справ усіх категорій.

-  Організація роботи з Єдиним державним реєстром судових рішень. Порядок оформлення та направлення судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень. Роль помічників суддів та консультантів у організації контролю за порядком оформлення та направлення судових рішень до Єдиного державного реєстру.

-  Судові витрати в адміністративних справах. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл судових витрат між сторонами. Порядок повернення судового збору. Застосування Закону України “Про судовий збір”.

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.