Національна школа суддів України

26 листопада 2013 р. м. Львів. Апробація курсу для суддів, розробленого з канадськими колегами

 26 листопада 2013 року Національною школою суддів України у співпраці з українсько–канадським проектом “Освіта суддів – для економічного розвитку” на базі Львівського регіонального відділення   Національної школи суддів України розпочато апробацію  пілотного навчального курсу щодо розгляду земельних спорів, що був розроблений для суддів, призначених на посаду судді вперше.

  На відкритті семінару його учасників, суддів загальних, адміністративних та господарських судів, привітали  Ігор Самсін - голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Наталія Шукліна - проректор Національної школи суддів України, Дональд Чіассон – директор з юридичних та освітніх питань Національного суддівського інституту Канади та Адель Кент – суддя Суду Королівської Лави провінції Альберта (Канада).  

Було підкреслено, що цей курс для суддів створено групою розробників, яка складається із суддів судів всіх інстанцій (Верховного Суду України, вищих спеціалізованих, апеляційних та судів першої інстанції), та співробітників Національної школи суддів України. Методика розробки та викладання курсу заснована на формуванні судівських навичок, що принципово відрізняється від існуючої нині навчальної практики лекційної передачі інформації і знань. Таку методику вже не один рік успішно застосовують у практиці підготовки суддів колеги із Національного суддівського інституту Канади, експертна допомога яких в процесі розробки курсу була неоціненною.

  

 Присутність голів Апеляційного суду Львівської області,  Львівського апеляційного адміністративного суду та Львівського апеляційного господарського суду Петра Каблака, Сергія Богаченка та Бориса Плотніцького, а також суддів, які викладають за тематикою розгляду земельних спорів у Львівському регіональному відділенні Національної школи суддів України, показала велику зацікавленість суддівської громадськості в удосконаленні суддівської освіти та запровадженні сучасних підходів до підготовки суддів.

   Розроблений курс, який апробується, має три навчальні модулі: набуття права на земельні ділянки громадянами та юридичними особами; перехід права на земельну ділянку; розгляд спорів щодо оренди земельних ділянок.    За результатами семінару автори курсу зможуть проаналізувати його сильні та слабкі сторони, рекомендації та побажання суддів, які пройшли навчання,  та доопрацювати курс для можливості його впровадження у практику підготовки суддів у Національній школі суддів України.