Національна школа суддів України

Новели Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України

28–30 січня 2020 року в  місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Вітальною промовою підготовку відкрив  начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Національної школи суддів України Віктор Лисак.

Розпочато підготовку з інтерактивних занять головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцента, кандидата філологічних наук Оксани Кабиш, яка представила учасникам основи правового письма та процесуального документування. Слухачі розглянуть стандарти судово-процесуального документування та новели Українського правопису.

Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко ознайомить секретарів судового засідання з основами тайм-менеджменту, правилами планування свого робочого часу та управління ним, методиками оптимізації робочого часу та побудови стратегії кар’єрного зростання. Викладач зосередить увагу на важливості внутрішньої та зовнішньої комунікації суду, плануванні роботи та попередження конфліктних і нестандартних ситуацій у суді, методах управління кризовими ситуаціями, що можуть виникати в суді.

Професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України Ростислав Марчук  обговорить з учасниками підготовки практичні аспекти заповнення декларацій та зміни в антикорупційному законодавстві, що набрали чинності з 1 січня 2020 року.

Про проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами та правові позиції вищих судових інстанцій із цього питання слухачі дізнаються з лекції судді Вищого адміністративного суду України Любові Гончар. Окрему увагу викладач зверне на основні новели Кодексу адміністративного судочинства України та критерії розмежування спору публічного від приватного.

Методику роботи секретаря судового засідання з матеріалами адміністративних справ з огляду на затвердження Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України представить начальник відділу організаційного забезпечення розгляду адміністративних справ Львівського окружного адміністративного суду Оксана Котовська, яка запропонує порівняльний аналіз норм попередньої та діючої Інструкції слухачам, окреслить порядок формування судових справ та дій секретаря судового засідання під час розгляду справ.

На завершення підготовки учасники обміняються думками та отримають відповіді на актуальні питання і практичні корисні рекомендації від досвідчених викладачів.