Національна школа суддів України

Організація роботи судових розпорядників в судах в умовах карантинних обмежень

15–19 листопада 2021 року Національна школа суддів України проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації судових розпорядників місцевих та апеляційних судів з використанням програми “Zoom”. 

Відкрив підготовку директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко, який ознайомив із тематикою програми онлайн–занять та представив викладачів.

Професор кафедри цивільного, господарського та екологічного права Інституту гуманітарних і соціальних наук НТУ “Дніпровська політехніка”, доктор юридичних наук, доцент Ганна Блінова обговорить зі слухацькою аудиторією вимоги антикорупційного законодавства та особливості електронного декларування.

Суддя Покровського районного суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко ознайомить із європейською системою захисту прав людини і рішеннями ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

Корисним для професійного зростання буде виступ судді Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Сергія Федоріщева про права та обов’язки, що покладаються на судових розпорядників, та їх дії під час прояву неповаги до суду чи судді з боку осіб, які є учасниками процесу або присутні в судовому засіданні.

Суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максим Ходаківський зосередить увагу судових розпорядників на правових основах забезпечення безпеки суддів і членів їхніх сімей, а також працівників апаратів судів. Разом із суддею Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Лілією Карабак і суддею Максимом Ходаківським слухачі розглянуть питання щодо налагодження ефективної комунікації в суді.

Про особливості взаємодії служби судових розпорядників зі Службою судової охорони та розподілення меж повноважень між ними в разі виникнення конфліктних ситуацій у приміщенні суду розповість заступник начальника Територіального управління (зі служби) Служби судової охорони у Дніпропетровській області, полковник Микола Шикуло.

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганна Майна ознайомить з вимогами Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, а також розгляне з учасниками новий ДСТУ 4163:2020 щодо оформлення документів.

На лекції судді Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Михайла Зіміна слухачі дізнаються про дотримання правил безпеки працівниками апарату суду під час роботи в мережі Інтернет та шляхи попередження негативного впливу на роботу суду.

Головний спеціаліст відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України Олена Хавлюк проведе лекцію щодо змін і доповнень українського правопису, а під час обговорення практичних занять зупиниться на стандартах судово-процесуального документування.

Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко розповість про особливість роботи працівників апаратів судів в умовах надзвичайних ситуацій і в умовах карантинного режиму.

Начальник департаменту організації безпеки життєдіяльності громадської організації “Українська служба порятунку”, тренер, інструктор з надання домедичної допомоги Іван Павлишин обговорить зі слухачами навички надання домедичної допомоги працівниками апарату суду.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас надасть практичні рекомендації щодо особливостей спілкування працівників апарату суду з особами, які мають інвалідність, а також зосередить увагу на питаннях профілактики професійного та емоційного вигорання.

Суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Лілія Дараган ознайомить слухачів з  гендерними аспектами в організації роботи суду.

Повний текст програми підготовки судових розпорядників місцевих та апеляційних судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.