Національна школа суддів України

9 –13 вересня 2013 р. м. Дніпропетровськ. Підготовка спеціалістів кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції

9–13 вересня 2013 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку спеціалістів кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.

 


Проходять підготовку 28 спеціалістів кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальними словами підготовку відкрила директор Дніпропетровського регіонального відділення Національної школи суддів України Алла Григорівна Баштанник.

Для проведення підготовки запрошено суддю Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Дмитра Георгійовича Чулініна, суддю Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставціДмитра Ілліча Преду, заступника керівника апарату Апеляційного суду Дніпропетровської області Аллу Іванівну Санжаровську, начальника управління державної служби Головдержслужби України в Дніпропетровській областіОлену Леонідівну Молошну, старшого викладача кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Тетяну Василівну Єрмолаєву, працівників територіального управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області – заступника начальника Аліну Петрівну Москалець, начальника відділу документування, організаційного забезпечення діяльності та безпеки судів Євгенію Володимирівну Карпеко,завідувача сектору забезпечення договірної та претензійно-позовної роботи Оксану Миколаївну Савчук.

Під час занять буде вивчено такі теми:

-Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”

-   Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

-   Вивчення основних положень Закону України “Про державну службу”. Проходження державної служби в органах судової влади. Прийняття на роботу державних службовців. Особливості прийняття на державну службу, порядок проведення іспиту кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців. Вимоги до складання автобіографії та особової картки (П-2ДС) Обчислення загального стажу державної служби. Порядок обчислення стажу суддям, державним службовцям та службовцям, в тому числі який дає право на одержання надбавки за вислугу років, додаткової відпустки, пенсії. Організація роботи із підвищення кваліфікації працівників апарату суду. Обговорення Закону України “Про державну службу” від  17.11.2011. Методика та особливості розробки профілів професійної компетентності посад державної служби в судових органах..

-   Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.

-   Порядок ведення особових справ та трудових книжок суддів, працівників апарату суду. Оформлення, внесення і зміна записів, облік та зберігання. Типові помилки, які допускаються під час внесення записів до трудових книжок та порядок їх виправлення.

-   Загальні правила ведення судового діловодства в місцевих та апеляційних судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України 26.11.2010 № 30.  

-    Статус начальників відділів, завідувачів секторами, головних спеціалістів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції. Порядок прийому та звільнення з посади згідно із Законом України “Про державну службу”. Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на ці посади. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції, забезпечення їх виконання. Права та обов’язки, що покладаються на них. Відповідальність. Дисциплінарні заходи та звільнення. Статус працівників апаратів місцевих та апеляційних судів відповідно до Закону України “Про судоустрій і статус суддів”.

-   Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

  - Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

-   Порядок подання та заповнення декларацій про доходи, зобов’язання фінансового характеру та майновий стан державного службовця та особи, яка претендує на зайняття посади державного службовця, щодо себе та членів своєї родини.

-   Організація роботи зі зверненнями громадян. Закон України “Про звернення громадян”. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян у суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України “Про звернення громадян” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

-   Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві.

-   Практичні питання застосування Конституції України при здійсненні правосуддя.

-   Роз’яснення меж дії Закону України “Про державну службу” відносно помічників суддів, передбачених в Законі України “Про судоустрій і статус суддів”. Роз’яснення процедури прийняття та звільнення з посади помічника судді. Нормативно-правові підстави такого звільнення. Проблемні питання у застосуванні  Положення про помічників суддів загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25.03.2011, прийняття і звільнення на період декретної відпустки основного працівника.

Після закінчення підготовки кожномусудді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України.