Національна школа суддів України

Пропозиції щодо удосконалення ефективності проведення спеціальної підготовки

1 березня 2019 року проректор Володимир Мазурок відвідав місцеві загальні суду в місті Рівному, де зустрівся з кандидатами та кандидатками на посади суддів, які проходять стажування в міському та районному судах.

В обох судах на зустрічах слухачки та слухачі мали можливість висловити свої пропозиції щодо удосконалення ефективності проведення спеціальної підготовки, зокрема стажувань майбутніх суддів у місцевих судах і ознайомчих візитів до місцевих прокуратур, органів досудового розслідування та центрів пробації.

Було висловлено пропозиції надання можливості кандидатам і кандидаткам на посади суддів вибирати тренінги за бажанням з урахуванням попереднього досвіду роботи у відповідній галузі права. Для цього було б доцільно формувати групи для занять з урахуванням досвіду роботи в органах прокуратури, адвокатами тощо.

На заняттях в аудиторіях майбутні судді бажають більше застосовувати такі методи інтерактивної підготовки як рольові ігри для відпрацювання навичок і вмінь вирішення різних процесуальних ситуацій.

Проректор Володимир Мазурок звернув увагу на необхідність використовувати можливість моделюванння судових процесів з розгляду кримінальних проваджень у ході проведення стажування в місцевих судах, які розглядають кримінальні провадження. Експертами таких симуляцій мають бути наставники.

Судді Рівненьського міського

суду Володимир Доля та Рівненського районного суду Сергій Коробов, які є коучами майбутніх суддів, узяли активну участь у зустрічах, які проводив Володимир Мазурок.