Національна школа суддів України

Удосконалення вміння працювати в команді

14-18 вересня 2020 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку керівників і заступників керівників апаратів, начальників і заступників начальників структурних підрозділів апаратів місцевих (окружних) та апеляційних судів   з Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської та Запорізької областей в онлайн режимі.

З вітальною промовою виступив директор регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко і заступник директора, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник, які представили викладацький склад, розповіли слухачам про регламент роботи і тематику вищезазначеного заходу, а також звернули увагу учасників на актуальні теми програми підготовки.

У перший день підготовки суддя Максим Таус розповість про історію формування та розвитку правосуддя незалежної України і перспективи розвитку та реформування судової влади.

Суддя Дмитро Парфьонов розгляне деякі питання, що виникають при розгляді справ із кредитних правовідносин.

Про особливості розгляду цивільних справ щодо позбавлення батьківських прав та оспорювання батьківства надасть інформацію головний спеціаліст регіонального відділення, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віра Гайдук.

Суддя Вікторія Самсонова ознайомить учасників зі змінами у Сімейному кодексі України щодо сплати аліментів на дитину, з новими розмірами та порядком нарахування аліментів. 

Під час інтерактивної лекцій головний редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін акцентує увагу слухачів на нюансах реалізації норм Закону України “Про державну службу”, розповість про умови проходження державної служби, порядок прийому та звільнення; про проведення конкурсного відбору.

Пізнавальним буде навчальне заняття, яке проведе суддя Ганна Майна про загальні правила ведення судового діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах, зокрема дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах у новій редакції, яка була введена в дію наказом ДСА України від 03.06.2020 № 248.

Суддя Михайло Зімін проведе огляд судової практики справ про злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку, а також зверне увагу  на дотримання правил цифрової безпеки в роботі суду.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук Ганна Блінова розповість про антикорупційне законодавство і зосередить увагу на електронному декларуванні доходів та фінансовому контролі.

З актуальною темою про фінансово-господарську діяльність судів виступить начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області Ганна Ігнатьєва.

Начальник відділу організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики територіального управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області Євгенія Карпеко розгляне специфіку роботи зі зверненнями громадян і зосередить увагу на порядку прийняття та розгляду звернень громадян і здійсненню контролю за їх розглядом.   

Керівник Дніпропетровського обласного об’єднання “Адвокат”, член Ради Спілки адвокатів України Світлана Торопчина-Агалакова надасть корисну інформацію про взаємодію із засобами масової інформації та організацію судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас ознайомить слухачів з методами планування робочого часу, надасть практичні поради щодо спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду і з людьми з особливими потребами, поговорить про дотримання правил професійної етики працівниками апаратів судів.

Повний текст програми підготовки керівників і заступників керівників апаратів, начальників і заступників начальників структурних підрозділів апаратів місцевих (окружних) та апеляційних судів  розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.