Національна школа суддів України

08 серпня 2013 року, м. Київ. Зустріч із представниками проекту “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні”

8 серпня 2013 року в Національній школі суддів України відбулася зустріч із представниками українсько–канадського проекту “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні”, який покликаний сприяти розробці ефективної системи юстиції для неповнолітніх, які конфліктують із законом, зниженню рівня злочинності серед дітей, кращому захисту прав неповнолітніх правопорушників, наданню допомоги неповнолітнім особам, які порушили закон, з метою реабілітації та реінтеграції до суспільства.

Проректор по забезпеченню організаційної діяльності Володимир Мазурок, начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Ольга Шаповалова, головний науковий співробітник відділу науково–методичного забезпечення діяльності Вищої ради юстиції Роман Слободян та головний спеціаліст відділу міжнародних зв’язків Катерина Редька зустрілися з директором Проекту Танею Сенфорд Аммар та спеціалістом з юридичних питань Оксаною Цимбрівською.

Під час зустрічі Володимир Мазурок наголосив на важливості та актуальності проведення навчання для суддів, уповноважених на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх та акцентував увагу на певні особливості судового розгляду цієї категорії справ. Крім того, він запропонував розпочати навчання суддів, уповноважених на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх з проведення одноденного круглого столу з метою подальшого проведення низки семінарів для суддів у Києві та в регіональних відділеннях.

У свою чергу Ольга Шаповалова висловила пропозицію щодо розробки програми дводенного тренінгу для суддів, уповноважених на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх, та проведення пілотного навчального семінару щодо написання звіту про неповнолітнього обвинуваченого відповідно до вимог статей 485, 487 Кримінального процесуального кодексу України.

Роман Слободян проінформував учасників зустрічі про кількість суддів, уповноважених на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх у судах загальної юрисдикції.

Під час зустрічі представники Проекту презентували Національній школі суддів України диски з документальним фільмом “Діти за гратами”. Цей фільм висвітлює сучасні проблеми системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні через реальні історії дітей, які конфліктують з законом.

Крім того, директор  Проекту Таня Сенфорд Аммар повідомила про завершення розробки методичних рекомендацій для суддів з питань здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх.

Учасники зустрічі досягли домовленостей щодо співавторства навчального посібника для суддів, уповноважених на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх.