Національна школа суддів України

1–12 квітня 2013 р. м. Одеса. Підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (1, 2 рік роботи) та суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (3,4,5 роки роботи).

1–12 квітня 2013 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Одеської області проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (1, 2 рік роботи) та суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше
(3,4,5 роки роботи).

  Вітальними словами підготовку відкрив секретар палати у кримінальних справах Апеляційного суду Одеської області Левенець Валерій Петрович.

  Для проведення навчання викладачами запрошені: заступник голови Апеляційного суду Одеської області Коваль Василь Георгійович, судді Апеляційного суду Одеської області Гірняк Любов Анатоліївна, Джулай Олександр Борисович, Фадєєнко Антоніна Федорівна, Сегеда Сергій Миколайович, Грідіна Наталія Вікторівна та Кадегроб Альбіна Іванівна, суддя Апеляційного суду Одеської області, кандидат юридичних наук Дрішлюк Андрій Ігорович, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області, заслужений юрист України Куценко Володимир Дмитрович, професор кафедри документознавства та інформаційної діяльності Одеського національного політехнічного університету, доктор педагогічних наук Семенова Алла Василівна, суддя  Комінтернівського районного суду Одеської області, кандидат юридичних наук Копіца Олег Володимирович.

Під час занять буде вивчено такі питання:

- Досудове розслідування. Слідчі (розшукові) дії. Негласні слідчі (розшукові) дії. Особливості проведення допиту за КПК України. Проведення допиту і впізнання в режимі відео конференції за новим КПК України.

- Комунікації в судовій владі. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.

- Заходи забезпечення кримінального провадження. Питання, що виникають у судовій практиці при обранні судами запобіжних заходів на різних стадіях кримінального процесу та шляхи їх вирішення. Особливості застосування в судовій практиці запобіжного заходу, пов’язаного з позбавленням волі та застави. Порядок обрання запобіжних заходів за вимогами нового КПК України. Застосування різних запобіжних засобів (види запобіжних засобів, обрання запобіжних засобів, продовження строків, оскарження рішень про запобіжний засіб, контроль за дотриманням зобов’язань і реакція на порушення). Досудова стадія: ефективне застосування запобіжних заходів.

- Кримінальне провадження на підставі угод, практика розгляду (глава 35 розділу шостого КПК України). Угода про визнання винуватості та угода про примирення (предмет угоди, роль сторін у процесі укладання угоди, роль суду при затвердженні угоди, роль медіаторів або захисників при складанні угоди, наслідки відмови суду у затвердженні угоди, оскарження судових рішень по угоді).

- Практичні проблеми співвідношення житлового та цивільного законодавства України.

- Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес. Складні учасники процесу, методи поведінки з ними. Чинники, що негативно впливають на психіку й організм суддів, працівників апаратів судів,  та рекомендації з їх усунення  або  зниження їх негативного впливу. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Актуальні питання земельного законодавства. Практика розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин.

- Новели Кримінального процесуального кодексу України та проблемні питання практики застосування його норм.

- Постанова судді у справі про адміністративні правопорушення. Особливості постанови судді в деяких категоріях справ про адміністративні правопорушення.

Після закінчення підготовки всім суддям буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.