Національна школа суддів України

1-2 липня 2013 р. м. Донецьк. Періодичне навчання суддів Донецького апеляційного адміністративного суду та окружних адміністративних судів міста Донецька та міста Луганська

1-2 липня 2013 року в місті Донецьку місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів спільно з Вищим адміністративним судом України та проектом ЄС-Твінінг Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні за фінансової підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні проведено періодичне навчання суддів Донецького апеляційного адміністративного суду та окружних адміністративних судів міста Донецька та міста Луганська з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.


Періодичне навчання пройшли 52 судді.


Вітальними словами навчання відкрили голова Донецького апеляційного адміністративного суду Бадахова Тамара Панасівна, суддя Вищого адміністративного суду України Гашицький Олександр Васильович, директор Донецького регіонального відділення НШСУ Татькова Зоя Федорівна, національний менеджер проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Ступницька Наталія та експерт проекту Твінінг, Державний радник Франції Ів Гунен.


Для проведення семінару запрошені: суддя Вищого адміністративного суду України Гашицький О.В., суддя Донецького апеляційного адміністративного суду Лях О.П., експерт Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Кульчицький Назар, суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Брагар В.С., суддя Харківського окружного адміністративного суду Волкова Л.М., експерт Координатора проектів ОБСЄ в Україні,  начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення НШСУ Фулей Т.І.


Під час семінару вивчено такі питання:

  • застосування статей 6, 8, 9, 10, 11, 14 Конвенції;
  • загальні вимоги щодо підстав, необхідних для втручання у права, гарантовані Конвенцією;
  • право на повагу до приватного життя (ст. 8 Конвенції): застосування в адміністративному судочинстві;
  • захист права власності (ст. 1 Першого протоколу до Конвенції); особливості розгляду справ щодо біженців та шукачів притулку;
  • право на вибори до законодавчого органу (ст. 3 Першого протоколу Конвенції).

Окрім того, у ході семінару проведено аналіз судової практики щодо застосування Конвенції на прикладах окремих справ.


Після закінчення періодичного навчання всім суддям вручено Сертифікат Національної школи суддів України.