Національна школа суддів України

10 – 11 вересня 2013 р. м. Одеса. Періодичне навчання суддів господарських судів

Захист права інтелектуальної власності в господарських судах

10 – 11 вересня 2013 року в місті Одесі Національна школа суддів України спільно з Вищим господарським судом України, Програмою розвитку комерційного права (СLDP) Міністерства торгівлі США завдяки фінансуванню Державним департаментом США проводить періодичне навчання суддів господарських судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі  на тему: “Розгляд судових справ щодо порушень прав інтелектуальної власності ”.


10 вересня учасників семінару привітав проректор по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Володимир Мазурок.

Привітання суддям господарських судів висловили заступник Голови Вищого  господарського суду України Віктор Москаленко та регіональний юрист Програми розвитку комерційного права (СLDP)  Дмитро Скринька.

На відкритті семінару Володимир Мазурок наголосив, що Національна школа суддів України розуміє значення підготовки висококваліфікованих кадрів для судової системи та важливість її ролі в підвищенні ефективності та якості здійснення правосуддя в Україні.

З метою виконання завдань щодо підготовки висококваліфікованих кадрів для господарських судів Національна школа суддів України активно співпрацює з Вищим господарським судом України та з багатьма міжнародними організаціями, зокрема, Програмою розвитку комерційного права  (СLDP)  Міністерства торгівлі США.

Необхідно зазначити, що в першому півріччі 2013 року за рахунок коштів  міжнародних організацій  в Національній школі суддів пройшли підготовку — 858 осіб (10,4%). За кошти Державного бюджету — 7354 особи (89,6%).


За перше півріччя 2013 року підготовку та  періодичне навчання з метою підвищення рівня кваліфікації пройшли 8212 суддів та працівників апаратів судів.

Зокрема, пройшли підготовку: 985– суддів, призначених на посаду судді вперше. Із них – 166 суддів, які працюють в місцевих господарських судах, що становить близько 66 відсотків тих призначених суддів, які працюють в судах господарської юрисдикції.

У 2013 році Національна школа суддів України проводить підготовку суддів, призначених на посаду судді вперше, окремо для груп суддів, які працюють 1-2 роки та 3-5 років.

У 2013 році Національна школа суддів України під керівництвом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України вперше в Україні організувала проведення в чотирьох юридичних вищих навчальних закладах у Києві, Львові, Одесі та Харкові спеціальної підготовки 630 кандидатів на посаду судді, яким  8 вересня цього року в місті Києві в урочистій обстановці були вручені свідоцтва про проходження спеціальної підготовки.

Семінар для суддів господарських судів на тему: “Розгляд судових справ щодо порушень прав інтелектуальної власності” розпочався з представлення учасників та викладачів, висловлювань ними своїх очікувань від їх участі в ньому. Більшість учасників висловили впевненість у тому, що семінар допоможе  їм обмінятися досвідом розгляду судових справ щодо порушень прав інтелектуальної власності.

Модераторами на семінарі є Старший суддя суду США у справах про банкрутство по округу Меріленд Ненсі Олквіст та суддя окружного суду США по округу Меріленд Марвін Гарбіс, які  запропонували слухачам ознайомитися із практичною справою про завантаження з Інтернету, обговорити її та висловити думки трьох малих груп, на які були поділені всі учасники семінару.    

Учасникам семінару було роздано практичний посібник Захист прав інтелектуальної власності: норми міжнародного і національного законодавства та їх правозастосування, який підготовлений за сприяння Міністерства торгівлі США через Програму розвитку комерційного права.


Зазначений практичний посібник містить інформацію про основні інституції, що стосуються прав інтелектуальної власності.

Семінар проходить в інтерактивній формі і буде тривати два дні. Після його закінчення кожному слухачу, який його пройшов, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.