Національна школа суддів України

10–20 червня 2014 р., м. Чернівці. Підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (1-2 роки роботи)

10–20 червня 2014 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (1-2 роки роботи) .

Для проходження підготовки прибуло 9 суддів.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Чернівецького регіонального відділення Степан Іваніцький.

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддів кримінальної палати Апеляційного суду Чернівецької області Онуфрія Колотила, Галину Станковську, Степаниду Підгорну, суддів цивільної палати цього ж суду Наталю Височанську, Валентину Чупікову, Ігоря Лисака та суддю Першотравневого районного суду
м. Чернівців, кандидата юридичних наук Ларису Стоцьку..

Окрім того, для проведення підготовки запрошено голову амбулаторної судово-психіатричної еспертної комісії Чернівецької обласної психіатричної лікарні Жанну Васкан.

Під час підготовки буде вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми із цивільного та кримінального законодавства України, а саме:

  • Актуальні питання кваліфікації злочинів проти життя та здоров’я людини, статевої свободи та статевої недоторканості. Питання кваліфікації замаху та добровільної відмови при вбивстві або заподіяння шкоди здоров’ю. Співучасть у вбивстві та ексцес виконавця. Кваліфікація помилки в об’єкті при вбивстві. Кваліфікація вбивства за обтяжуючих обставин.
  • Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або в разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця. Відмежування умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого, від умисного вбивства. Умисне вбивство чи умисні тяжкі тілесні ушкодження, заподіяні у стані сильного душевного хвилювання.
  • Доступ обвинуваченого до доказів обвинувачення. Клопотання, що подаються на досудовій стадії: правові стандарти і процедурні вимоги. Роль судді в забезпеченні доступу до доказів. Тимчасове вилучення майна, а також вирішення питання про речові докази і документи відповідно до Кримінального процесуального кодексу України. Оцінка доказової інформації, отриманої в результаті оперативно-розшукової діяльності, з позиції її належності та допустимості.
  • Особливості розгляду спорів, що виникають із договорів позики, кредиту та банківських вкладів: строки позовної давності у справах, стягнення пені, штрафу у кредитних правовідносинах, визнання недійсним договору споживчого кредиту.
  • Судова практика застосування норм сімейного та цивільного законодавства при вирішенні: майнових спорів між подружжям (колишнім подружжям), визначення місця проживання дитини.
  • Судова практика з розгляду кримінальних справ про злочини у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг. Службові злочини з ознаками корупційних діянь. Практика застосування ст. 364, 366, 368 КПК. Службове підроблення. Неправомірна вигода.
  • Особливості кримінального провадження щодо неповнолітніх (глава          38 розділу шостого КПК України).
  • Застосування положень ст. ст. 56, 88 ЦПК України та Закону України “Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу”.
  • Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. Тлумачення норм антикорупційного законодавства. Судовий розгляд справ про корупційні правопорушення. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.
  • Проблемні питання обчислення строків, застосування позовної давності в окремих видах правовідносин (кредитні, страхові тощо).
  • Критерії визначення цивільної юрисдикції. Розмежування юрисдикцій цивільного, господарського та адміністративного судочинства. Правила визначення підсудності цивільних справ.
  • Негласні слідчі дії. Розгляд клопотань про проведення негласної (розшукової) дії: стандарти і процесуальні вимоги. Збереження таємниці та захист прав підозрюваного і потерпілого під час негласних слідчих дій. Оцінка доказів, отриманих у результаті проведення негласних слідчих (розшукових) дій.
  • Судово-психіатричні та судово-психологічні експертизи. Особливості психічних розладів, що впливають на здатність особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Комплексна психолого-психіатрична експертиза і психологічна експертиза неповнолітнього підозрюваного, обвинуваченого.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.