Національна школа суддів України

10 – 21 червня 2013 р., м. Севастополь. Підготовка суддів місцевих господарських судів, обраних на посаду судді безстроково.

10 – 21 червня 2013 року в місті Севастополі  місцеве регіональне відділення спільно з Севастопольським апеляційним господарським судом проводить підготовку суддів місцевих господарських судів, обраних  на посаду судді безстроково.

Для проходження підготовки прибуло 9 суддів місцевих господарських судів.

Для проведення навчання викладачами запрошені судді Севастопольського апеляційного господарського суду Голік Віктор Сергійович, Рибіна Світлана Анатоліївна, Волков Костянтин Володимирович, Євдокімов Ігор В’ячеславович, Сікорська Наталя Іванівна, Видашенко Тетяна Семенівна, Черткова Ірина Валентинівна, Воронцова Наталя Владиславівна, Проценко Олександра Іванівна, Маслова Зінаїда Дмитрівна, Котлярова Олена Леонідівна, Гоголь Юрій Михайлович, Фенько Тетяна Павлівна, Балюкова Катерина Георгіївна та Дмитрієв Віктор Євгенович.

Під час занять буде вивчено такі питання:

- Методологія тлумачення і застосування нормативно-правових актів. Застосування аналогії права та аналогії закону в судочинстві.

-  Мистецтво правового письма та процесуального документування. Написання судових рішень.

-  Визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні. Проблемні питання, які виникають при виконанні рішень іноземних судів.

-  Особливості провадження у справах за участю іноземних суб’єктів господарювання.

-  Проблемні питання, що виникають при поверненні позовної заяви, відмови у її прийнятті, залишенні позову без розгляду, припиненні та зупиненні провадження у справі.

-  Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес. Складні учасники процесу, методи поведінки з ними. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання. 

-  Особливості розгляду спорів, пов'язаних з укладанням, зміною, виконанням, розірванням договорів, визнанням їх недійсними та проблеми, що виникають при їх вирішенні.

-  Застосування в роботі судів першої інстанції постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів. Узагальнення судової практики як засіб вдосконалення судової діяльності. Методика вивчення та застосування на практиці узагальнень судової практики. Інформаційні листи вищих спеціалізованих судів, їх роль у роботі судів першої інстанції.

-  Практичні питання застосування Конституції України при здійсненні правосуддя.

-  Конституційно-правові засади здійснення правосуддя в Україні. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 01.11.1996 №9 “Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя”. Рішення Конституційного Суду України в судовій практиці.

-  Порядок ведення судового засідання. Дії судді при зловживанні учасниками судового процесу своїми правами та вчиненні ними у судовому засіданні дій, що свідчать про неповагу до суду.

-  Основні положення Закону України  “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.  Суддя місцевого суду та його повноваження (ст. 23). Права та обов’язки судді. Принцип незалежності судді та його гарантії. Забезпечення особистої безпеки  і державний захист як гарантія незалежності судді. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування.

-  Проблемні питання, що виникають при провадженні у справах про оскарження рішень третейських судів та про видачу виконавчих документів на примусове виконання рішень третейських судів.

-  Впровадження принципу ґендерної рівності в діяльність судів. Конвенція  ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Закон України “Про забезпечення рівних прав та можливостей  жінок і чоловіків” від 08.09.2005 № 2866-IV (зі змінами, внесеними згідно із Законом від 17.05.2012 № 4719-VI).  Подолання ґендерних стереотипів.

Заняття пройдуть на базі Севастопольського апеляційного господарського суду.

Після закінчення підготовки всім суддям буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.