Національна школа суддів України

Навчальний візит до Страсбурга (Франція) делегації українських суддів

З 4 по 9 липня 2011 року відбувся навчальний візит до Французької Республіки – міста Страсбурга делегації українських суддів, організований Програмою рівних можливостей і прав жінок в Україні, яка є проектом Програми Розвитку ООН в Україні (ПРООН), при спільній фінансовій підтримці ПРООН та Європейського Союзу. До складу делегації від Національної школи суддів України входив начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів, Володимир Мазурок , суддя Верховного Суду України у відставці.

Під час навчального візиту учасники програми мали зустріч із Спів – секретарем Тимчасового Комітету з питань запобігання та боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством (САНVIО) Джоанною Неллес, яка зробила презентацію щодо європейських стандартів захисту прав жінок, боротьби із насильством стосовно жінок та домашнім насильством, нової Конвенції Ради Європи про запобігання та боротьбу із насильством стосовно жінок та домашнім насильством, яка відкрита для підписання державами 11 травня 2011 року в місті Стамбулі в рамках зустрічі міністрів закордонних справ 47 країн – членів Ради Європи та ознайомила з роботою департаменту сімейного права Директорату з прав людини та правових питань. Володимир Мазурок дякує Спів – секретаря  Тимчасового комітету  з питань запобігання та боротьби  з насильством стосовно жінок та домашнім насильством (САНVIО)  Джоанну Неллес за змістовну презентацію

Учасники візиту мали зустріч із Секретарем Венеціанської комісії (Секретаріат Розширеної угоди щодо демократії через закон) Томасом Маркетом, заступником Постійного Представника України при Раді Європи Наталією Шакуро та Першим секретарем Постійного Представництва України при Раді Європи Оксаною Пашенюк. Володимир Мазурок під час  однієї із зустрічей у ході навчального візиту

Члени української делегації відвідали судове засідання Європейського суду з прав людини, в якому розглядалася справа “Куріч та інші проти Словенії“, в якій 11 позивачів висунули звинувачення проти Словенії щодо відмови в наданні їм громадянства після проголошення незалежності Словенської Республіки в 1991 році.

Незважаючи на те, що право на громадянство не входить до прав, захищених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, прийнятність позову обґрунтовувалась тим, що відмова у громадянстві позивачам спричинила ситуацію, неприйнятну зі ст. 8 зазначеної Конвенції. Події, які призвели до цієї ситуації, продовжують впливати на життя позивачів у теперішній час. До то ж, позивачі не мають легальної можливості вирішити свою проблему, оскільки в Словенії відсутнє законодавство, яке б могло врегулювати їх становище.

позивачі в залі Європейського суду з прав людини  перед початком судового засідання 

Після зазначеного судового засідання учасники української делегації мали зустріч з начальником відділу забезпечення діяльності Парламентської Асамблеї Ради Європи (Секретаріат Ради Європи) Ольгою Костенко, яка доповіла про безпосередню діяльність Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Володимир Мазурок разом з іншими учасниками програми мали зустріч із Секретарем Комітету з юридичних справ щодо захисту прав людини Парламентської Асамблеї Ради Європи Агнешкою Шкланною та заступником Голови Секретаріату Комітету з юридичних справ щодо захисту прав людини Парламентської Асамблеї Ради Європи Гунтером Шірмером.

Питання функціонування Європейського суду з прав людини, загальний огляд звернень, які надходять до Суду, розгляд справ щодо насильства в сім’ї та виконання рішень Європейського суду з прав людини були предметом обговорення на зустрічі учасників програми з суддею, обраною від України Ганною Юдківською та юристом в канцелярії Суду Дмитром Третяковим.

Крім того, під час навчального візиту учасники програми обговорили процедури подачі скарг до Європейського суду з прав людини та діяльність офісу Комісара з прав людини щодо справ стосовно домашнього насильства відповідно з юристом департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Директорату з питань прав людини та правових питань Олесею Бартовщук та радником Комісара з справ людини Романом Шлапаком.

Під час усіх зустрічей учасники навчального візиту мали жваві дискусії, у ході яких обговорювались питання захисту прав жінок, боротьби з насильством щодо жінок та домашнім насильством. Володимир Мазурок біля палацу Ради Європи

  круг Галілея у дворику будівлі Європейського парламенту

погляд у небо із дворика  Європейського парламенту через еліпс Кеплера Усі фотографії зроблені учасниками навчального візиту Учасники навчального візиту до Французької Республіки вдячні представникам Програми рівних можливостей і прав жінок в Україні, яка є проектом, що реалізується в рамках ПРООН та спільно фінансується ПРООН та ЄС за дуже добре організовану і проведену програму цього візиту та всім представникам робочих органів та комітетів Ради Європи, які приймали участь в організації та проведенні зустрічей і дискусій.

Знання та відомості, які були отримані українськими суддями у ході зазначеної поїздки до міста Страсбурга будуть використовуватися безпосередньо в своїй судовій діяльності та під час проведення підготовки суддів та працівників апаратів судів, періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації, зокрема, щодо розгляду справ, пов’язаних з насильством стосовно жінок та домашнім насильством.