Національна школа суддів України

Робоча зустріч з експертами Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні, 3 березня 2012 р., м. Київ

        3 березня 2012 р. у приміщенні Національної школи суддів України відбулась робоча зустріч проректора по забезпеченню організаційної діяльності НШСУ В.А.Мазурка,  начальників відділів підготовки суддів та працівників апаратів судів Лавренюка М.Ю., міжнародних зв’язків Т.Л.Пустовойтової, наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Т.І.Фулей з міжнародними експертами Донатою Мацеллі та Олександрою Заярною.

        У зустрічі також взяли участь суддя Верховного Суду України О.В.Кривенда та суддя Верховного Суду України у відставці, головний реактор журналу “Судова практика” О.А.Шаповалова.

        Метою зустрічі стало обговорення результатів співробітництва з проектом ЄС – ПРООН “Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні”, з якими НШСУ співпрацювала з        2010 року. За цей час  було розроблено науково-практичний посібник “Судовий розгляд справ, пов’язаних з вчиненням насильства в сім’ї. Проблеми відповідності міжнародним стандартам та шляхи вдосконалення”, освітній курс для суддів “Розгляд судами справ, пов’язаних з насильством в сім’ї”, а також проведено семінари щодо особливостей розгляду таких справ, участь в яких взяли близько 300 суддів.

        Оцінюючи результати співробітництва, міжнародні експерти звернули увагу на його позитивний ефект, адже НШСУ зробила великий внесок у підготовку досліджень, проведення навчальних семінарів і круглих столів,  а також зробила багато наступних кроків для закріплення досягнутих результатів.

         Так, зокрема, у НШСУ буде продовжуватись навчання щодо особливостей розгляду справ, пов’язаних з насильством у сім’ї, проте це вже будуть не окремі 2 – денні семінари, а 2 – 4 – годинні заняття в рамках підготовки суддів. 

        Важливим результатом співробітництва з проектом ЄС – ПРООН “Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні” стало також перше узагальнення практики з даного питання, зробленого судовою палатою в кримінальних справах Апеляційного суду АР Крим (м. Сімферополь).

        У ході розмови учасники зустрічі обговорили питання щодо необхідності звернення більшої уваги на гендерну складову в роботі судової системи України, що становить окрему проблему і  відповідним чином відображається в судовій статистиці.

        При цьому було наголошено, зокрема, що відсутність так званої гендерно дисагригованої статистики унеможливлює категоризацію справ, у тому числі щодо насильства в сім’ї, а відповідно, і проведення глибших науково – практичних досліджень у даній сфері. Міжнародні експерти погодились з існуванням цієї проблеми та необхідністю розвивати співробітництво в цьому напрямку. 

        Обговорюючи можливі напрямки майбутньої співпраці, представники НШСУ, серед іншого, наголосили на важливості цілеспрямованої підготовки викладачів для регіональних відділень та доповнення методичних матеріалів, а також залучення наукового потенціалу НШСУ до проведення досліджень, які здійснюються  в рамках міжнародних проектів.

        Завершуючи зустріч, яка пройшла в дружній і невимушеній атмосфері, обидві сторони висловили свої сподівання щодо продовження співпраці в найближчому майбутньому.  

 Більше фотографій можна побачити у фотогалереї (перейти)