Національна школа суддів України

Зустріч із керівником головного управління з питань судоустрою адміністрації Президента України А.В. Портновим, 6 березня 2012 р., м. Київ

        6 березня 2012 року з ініціативи Національної школи суддів України була організована та проведена зустріч її працівників та суддів з керівником головного управління з питань судоустрою адміністрації Президента України А.В. Портновим.

        Зазначена зустріч проходила в приміщенні Національної академії прокуратури України і на ній були присутні працівники та магістранти цього вищого навчального закладу.

        Зазначену зустріч відкрив Ректор Національної школи суддів України В.Т. Маляренко, який надав слово для доповіді керівнику головного управління з питань судоустрою адміністрації Президента України А.В. Портнову.

         А.В. Портнов у своїй доповіді ознайомив присутніх з основними новелами проекту Кримінально – процесуального кодексу України, який у середині березня цього року може бути прийнятий Верховною Радою України у другому читанні. 

        Особливу увагу присутніх А.В. Портнов звернув на змагальність процесу, права адвоката, нову систему збирання доказів, мінімальну можливість застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, відмову від додаткового розслідування і як наслідок цього – зміну мотиваційної поведінки слідчих, перспектив значного збільшення кількості поставлених  виправдувальних вироків.

        А.В. Портнов розповів також про те, що в новому КПК передбачено  відеоконференцію, яка може зняти як проблему явки свідків і потерпілих, так і проблему доправлення підсудних;  скасування стадії порушення кримінальної справи; запровадження технології дистанційного проведення слідчих дій, електронного документообігу, засобів аудіо- та відео фіксації, електронного моніторингу осіб, яким суд обмежив право пересування; запровадження інституту угод про визнання вини, які не зможуть мати місце щодо особливо тяжких злочинів та насильницьких злочинів; скорочення процедури розслідування злочинів за приватними звинуваченнями і спрощення провадження щодо кримінальних проступків.

        Учасники зустрічі були також ознайомленні із запровадженням у новому КПК такого запобіжного заходу як домашній арешт і необхідності закупки для цього спеціального обладнання; дзеркальним відображенням прав прокурора і прав адвоката; скасування альтернативної підсудності; установлення чіткого правового регулювання застосування правоохоронцями масок та шоломів; введення нових виборних посад слідчого судді та судді, який буде спеціалізуватися на розгляді судових справ, де в скоєнні злочину обвинувачуються неповнолітні; зменшення нижньої межі застави.

Більше фотографій можна побачити у фотогалереї (перейти)

        Дискусійним  через відсутність меж досконалості А.В. Портнов назвав питання щодо запровадження суду присяжних.

        А.В. Портнов ще довго міг би відповідати на запитання присутніх, але Ректор Національної школи суддів України  В.Т. Маляренко закликав усіх присутніх продовжити дискусію щодо проекту нового КПК у Національній школі суддів України.