Національна школа суддів України

РОБОЧА ЗУСТРІЧ РОЗРОБНИКІВ МЕТОДИЧНОГО ПОСІБНИКА

 

   За ініціативи Національної школи суддів України (НШСУ) спільно з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) у рамках двосторонньої Угоди про співробітництво 28 лютого 2012 року у приміщенні Київського національного університету ім. Т.Шевченка (КНУ) відбулася зустріч експертної групи з розробки методичного посібника для суддів з питань боротьби з торгівлею людьми з метою примусової праці (ст. 149 КК України). До складу цієї робочої групи входять: Кучинська О.П. – проректор НШСУ, Ахтирська Н.М. – доцент кафедри криміналістики КНУ, та Юденко Т.М. – суддя Апеляційного суду м. Києва, Горбунова О.Г. – заступник координатора з протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні, судді апеляційних судів Дніпропетровської, Донецької,  Львівської,  Харківської, Чернівецької областей та міста  Севастополя відповідно  Стуковенкова Т.Г., Огурецький В.П., Березюк О.Г.,  Каплієнко І.Г., Підгорна С.П. та  Соловйов Є.О.

  

   Під час обговорення Кучинська О.П. зазначила, що розробка посібника зумовлена, передусім, надзвичайною складністю розгляду таких справ у судах та відсутністю загальних підходів для цього, зокрема,  труднощами при визначенні “уразливого стану” жертви.

  

   Судді апеляційних судів-члени робочої групи доповіли про практику розгляду справ щодо предмета обговорення в регіонах. Винесення суддею справедливого рішення навіть у тій невеликій кількості справ, що надходять до суду, ускладнено ще й додатковими факторами, а саме: порушення строків розгляду справи, неявка деяких учасників на судові засідання, відмова потерпілих у суді давати показання, які вони давали під час досудового слідства, неможливість визначити особу, яка вчинила злочин тощо. 

   Представляючи концепцію посібника, Ахтирська Н.М. наголосила, що він повинен стати практичним інструментом, який має допомогти судді кваліфіковано розглянути кримінальну справу, пов’язану з торгівлею людьми, та винести справедливе рішення. Саме тому основу посібника складатиме не лише опис проблемних процесуальних моментів. Він буде містити аналіз реальних кримінальних справ та розроблені на їхній основі ситуативні вправи (case study), які спеціально будуть підготовлені суддями – викладачами НШСУ, а також узагальнення судової практики застосування ст.149 КК України “Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини” в контексті примусової трудової експлуатації (з проханням про проведення якого НШСУ та МОМ звернулись до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ). У посібнику також буде проаналізована практика Європейського суду з прав людини.

 

   Свої побажання щодо змісту посібника висловили запрошені на зустріч експерти Головного слідчого управління МВС України Пустова О.В. та Національної академії прокуратури України Орлеан А.М., які залучалися до проведення початкового узагальнення практики застосування ст.149 КК України на рівні досудового слідства.

   О.Г. Горбунова висловила сподівання, що спільно розроблений посібник надасть корисну інформацію та практичні рекомендації, які допоможуть як суддям при розгляді справ цієї категорії, так і викладачам НШСУ при проведенні підготовки суддів, а в подальшому і кандидатів на посади суддів.

   Наступне засідання робочої групи заплановано на початок квітня 2012 року.