Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих загальних судів, 19-30 березня 2012 р., м. Харків

   19 березня 2012 р. в Харківському регіональному відділені  почалася підготовка суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково. У заняттях бере участь  28 суддів з  Полтавської, Сумської та Харківської областей.

   На відкритті підготовки директор  Харківського регіонального відділення Коржик В. К. обговорила  зі слухачами програму підготовки.

   Для проведення підготовки суддів були запрошені  судді апеляційного суду Харківської області: кандидат юридичних наук Бородін М.М., кандидат юридичних наук Котелевець А.В., кандидат юридичних наук Тичкова О.Ю., Гуцал Л.В., Курило О.М., Міненкова Н.О., Сілін А.Б., Струк І.Ф.,  Товстолузька О.А.,  Чижиченко  В.М., Швецова Л.А.,  Яцина В.Б. та інші.

    Серед тем занять, які будуть проведені зі слухачами, необхідно зазначити такі, як:

 - Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини". Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

 - Судова влада та ЗМІ: забезпечення об'єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео- і  звукозапису зі застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.

 - Позасудові методи вирішення спорів (медіація).

 - Особливості розгляду справ щодо вчинення багатоепізодних злочинів.

 - Докази та доказування в кримінальному судочинстві. Перевірка показань підозрюваного, які він давав під час досудового слідства.

 - Запровадження та становлення ювенальної юстиції в Україні. Заходи з реалізації Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні (Розпорядження Кабінету Міністрів України від12.10.2011р             № 1039-р). Особливості розгляду кримінальних справ про злочини, вчинені неповнолітніми. Деякі аспекти призначення покарання неповнолітнім та шляхи вирішення питань при застосуванні до цих осіб амністії. Застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного впливу, визначення критеріїв обрання таких заходів. Заходи реагування, спрямовані на усунення причин та умов вчинення правопорушень та злочинів неповнолітніми.

 - Право інтелектуальної власності. Захист права інтелектуальної власності судом. Судові експертизи об'єктів права інтелектуальної власності та інші теми.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна)