Національна школа суддів України

11–12 листопада 2013 року м. Київ. Методологічний семінар з інституційного розвитку Національної школи суддів України

11–15 листопада 2013 року в місті Києві проходить методологічний семінар з інституційного розвитку Національної школи суддів України, організований у рамках українсько-канадського проекту “Освіта суддів – для економічного розвитку”. Семінар присвячено питанням розроблення та впровадження Стратегічного плану розвитку Національної школи суддів України.

У роботі семінару від Національної школи суддів України взяли участь т. в. о. ректора Наталія Шукліна, проректор по забезпеченню організаційної діяльності Володимир Мазурок, проректор з підготовки кадрів для судових органів Анатолій Костенко, начальники відділів Діана Сніцаренко, Олександр Іщенко, Тетяна Пустовойтова, Оксана Шамрай, Ольга  Шаповалова, Юлія Уницька, Тетяна Фулей, а також директори регіональних відділень Алла Баштаник, Зоя Татькова, Степан Іваніцький, Анатолій Омельченко та інші співробітники Національної школи суддів України.


Вітальними словами підготовку відкрили т. в. о. ректора Наталія Шукліна та старший директор Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади Джордж Томсон.

Наталія Георгіївна, відкриваючи семінар, зазначила, що його роль є важливою з огляду на ту роботу, яка здійснюється Національною школою суддів України з метою підвищення власної інституційної спроможності. Бачення подальшого інституційного розвитку Національної школи суддів України закріплене у Стратегічному плані розвитку НШСУ, який 11 жовтня 2013 року було схвалено Вищою кваліфікаційною комісією суддів України. Тому важливо, підкреслила Наталія Шукліна, щоб це бачення і місія  Національної школи суддів України почали втілюватись та наповнюватись практичним змістом. Для цього існують усі сприятливі умови: у Національній школі суддів України є кадровий потенціал, здатний реалізувати Стратегічний план розвитку установи, відчутною у цьому напрямі є і підтримка з боку міжнародних проектів технічної допомоги – резюмувала Наталія Георгіївна.

У свою чергу, старший директор Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади Джордж Томсон відзначив, що робота, проведена Національною школою суддів України над розробкою та впровадженням Стратегічного плану розвитку, заслуговує на визнання. Він відзначив, що план – гарний та професійний документ, але співробітникам та керівництву Національної школи суддів України належить докласти ще чимало зусиль для його реалізації, визначаючи пріоритетні напрями розвитку та виходячи із поточних можливостей.

Далі, у ході семінару більш детально про Стратегічний план розвитку НШСУ на 2014–2018 роки та планування заходів по його реалізації розповіла начальник відділу науково-методичного забезпечення Вищої ради юстиції Оксана Шамрай.

Змістовною була доповідь про результати та висновки стажування в Національному суддівському інституті Канади, представлена начальником відділу науково-методичного забезпечення Вищої кваліфікаційної комісії суддів Олександром Іщенком та начальником управління з питань організації підготовки суддів ВККСУ Романом Савчуком.

Обговорення Стратегічного плану, в якому взяли участь канадські експерти та співробітники Національної школи суддів України, продемонструвало спільне бачення: план має реалізовуватись поетапно, для чого варто визначити пріоритетні завдання.

Ознайомившись із організацією та функціонуванням канадського Національного суддівського інституту, Олександр Іщенко та Роман Савчук поділились корисним досвідом щодо розробки навчальних програм, відбору викладачів, інституційного розвитку та комунікацій.

Також під час семінару розглядалися питання:

- Проблемні питання впровадження першочергової цілі Стратегічного плану розвитку НШСУ на 2014–2018 роки – “Підготовка висококваліфікованих кадрів для судової системи”.

- Запровадження новітніх форм навчання.   

- Групи підтримки в НШСУ, їх ефективність на прикладі курсів, розроблених у рамках проекту “Освіта суддів – для економічного розвитку”.  Яким чином у новій організаційній структурі НШСУ будуть впроваджені такі групи підтримки? Яка допомога у процесі такої інституалізації може бути надана з боку проекту?

- Координаційний суддівський центр та залучення суддів до роботи у НШСУ на різних рівнях.    

- Способи залучення суддів до навчання інших суддів.

- Як функціонуватиме Координаційний суддівський центр. Зв’язок між Центром та НШСУ.

- Дистанційне навчання та електронні ресурси.     

За результатами семінару буде розроблено план дій з реалізації Стратегічного плану розвитку Національної школи суддів України та визначено основні заходи в цьому напрямі, які отримають підтримку з боку українсько–канадського проекту “Освіта суддів – для економічного розвитку”.