Національна школа суддів України

11–13 березня 2014 р., м. Київ. Підготовка старших секретарів, головних та провідних спеціалістів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.

11–13 березня 2014 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку старших секретарів, головних та  провідних спеціалістів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.  

Вітальними словами підготовку відкрив начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Гашицький.

         Для проведення підготовки викладачами запрошено начальника відділу (керівника прес–служби) Верховного Суду України Людмилу Момот, начальника відділу з питань ведення кадрової роботи та державної служби Державної судової адміністрації України Наталію Оленченко, начальника відділу з питань запобігання та протидії корупції управління з питань правоохоронної роботи, запобігання та протидії корупції апарату виконавчого органу Київської міської ради Київської міської державної адміністрації Геннадія Гончарука, заступника директора департаменту розробки програмного забезпечення Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Бориса Мацеру, керівника апарату Апеляційного суду Київської області Наталію Чумак, тимчасового виконувача обов’язків начальника відділу по роботі з персоналом, викладача Національної школи суддів України Олега Цимбалюка, викладача відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України Валентину Борисенко, доцента кафедри культури української  мови  Національного   педагогічного  університету імені М.П. Драгоманова, кандидата філологічних наук Оксану Кабиш, головного спеціаліста відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України Наталію Бойко.

Під час занять буде вивчено такі питання:

         – Загальні правила ведення судового діловодства в  судах. Дотримання вимог Інструкції з діловодства.

         – Адміністративна складова управління проходження справ у судах. Організація діяльності канцелярії по виконанню покладених на неї задач і функцій. Розподіл обов’язків між працівниками канцелярії суду. Оптимізація робочого часу в канцелярії суду.

         – Ведення архіву суду. Виконання вимог Інструкції про порядок передання до архіву місцевого та апеляційного суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівних установ та архівних відділів міських рад судових справ та управлінської документації суду у відповідності до Переліку судових справ та документів, що утворюються у діяльності суду, із зазначенням строків зберігання. Підготовка та передача судових справ за минулі роки, провадження яких закінчено. Робота експертної комісії. Порядок знищення справ.   

         – Комунікації в судовій владі. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду.

         – Українське ділове мовлення.

         – Мистецтво правового письма та процесуального документування.

         – Статус старших секретарів і секретарів місцевих   та апеляційних судів. Порядок  прийому та звільнення з посади старших секретарів та секретарів згідно із Законом України “Про державну службу”.

         – Посадові інструкції, забезпечення їх виконання. Умови проходження служби в судах. Дисциплінарні заходи та звільнення. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення.

         – Організація роботи зі зверненнями громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян у суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Закон України “Про звернення громадян”.

         – Використання технічних засобів у роботі суду. Інформаційно-правове забезпечення діяльності суду. Особливості реєстрації та заповнення статистичних карток, підготовки та формування статистичної звітності в комп’ютерній програмі автоматизації документообігу суду “Д-3”.

         – Антикорупційне законодавство. Декларування майна, доходів та видатків державними службовцями.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.