Національна школа суддів України

11–14 березня 2014 р., м. Київ. Підготовка голів та заступників голів місцевих загальних судів.

11–14 березня 2014 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку голів та заступників голів місцевих загальних судів.

         Вітальними словами підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко.

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддю, заступника голови судової палати у цивільних справах Верховного Суду України, заслуженого юриста України Миколу Патрюка, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста України, начальника правового управління Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Валерія Данчука, суддю Верховного Суду України Тетяну Жайворонок, суддів  Вищого  спеціалізованого суду  України з  розгляду  цивільних і кримінальних справ Наталію Марчук та  Валентину Щепоткіну, суддю  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, кандидата юридичних наук Аллу Олійник, старшого прокурора відділу нагляду за виконанням законодавства у сфері запобігання та протидії корупції Генеральної Прокуратури України, заслуженого юриста України Володимира Русскова, виконувача обов’язків завідувача кафедри нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство Національної академії прокуратури України, кандидата юридичних наук Олексія Геселева, адвоката (урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини з 2012 по 2013 рік) Назара Кульчицького, доцента кафедри криміналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата юридичних наук Наталію Ахтирську, заступника директора Українського науково-дослідного  інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, кандидата медичних наук Сергія Шума, професора кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, адвоката, доктора юридичних наук Олександру Яновську.

 Під час занять буде вивчено такі питання:

– Проблемні питання обмеження виїзду за кордон. Висновки Верховного Суду України з найбільш актуальних питань цивільного судочинства.

– Антикорупційне  законодавство: міжнародні  стандарти  та  їх  запровадження  в  Україні. Протидія  корупції  та організованій  злочинності  в  умовах змін  законодавства  України. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. Тлумачення норм антикорупційного законодавства. Судовий розгляд справ про корупційні правопорушення. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

– Забезпечення виконання зобов’язань.

– Судово-психіатричні експертизи. Особливості психічних розладів, що впливають на здатність особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Комплексна судово-психіатрична експертиза неповнолітнього підозрюваного, обвинуваченого.

– Практика застосування кримінально-правових та адміністративно-правових засобів протидії корупції службовими особами.

– Повноваження слідчого судді за Кримінальним процесуальним кодексом України.

– Судовий розгляд у суді першої інстанції за Кримінальним процесуальним кодексом України.

– Кримінальне провадження на підставі угод. Загальний порядок судового провадження на підставі угод (глава 35 розділу шостого КПК України). Зміст угод про визнання винуватості та про примирення (предмет угоди, роль сторін у процесі укладання угоди, роль суду при затвердженні угоди, роль медіаторів або захисників при складанні угоди, наслідки відмови суду у затвердженні угоди, оскарження судових рішень на підставі угод). Наслідки укладання та затвердження таких угод. Наслідки невиконання угоди. про примирення, про визнання винуватості. Вирок на підставі угоди та наслідки невиконання угоди.

– Особливості здійснення кримінального провадження судом присяжних.

– Окремі аспекти взаємодії суддів і адвокатів у кримінальному провадженні. Правовий статус адвокатів у контексті Законів України “Про безоплатну правову допомогу” та “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”.

– Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист. Повноваження захисника згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України 2012 р.

– Судова практика застосування норм сімейного та цивільного законодавства при вирішенні майнових спорів між  подружжям (колишнім подружжям, між жінкою та чоловіком, які проживають однією сім’ю, але не перебувають у шлюбі). Особливості вирішення спрів за участю подружжя, яке займається підприємницькою діяльністю.

– Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини в практиці загальних судів. Статті 6, 8-11, 13, 14, ст. 1-3 Першого протоколу до Конвенції.  

– Проблемні аспекти судового розгляду спорів щодо спадкування. Практика розгляду спорів щодо набуття права власності на земельні ділянки в порядку спадкування. Права і обов’язки спадкодавця, що не входять до складу спадщини. Судова практика визнання заповітів недійсними. Порядок пред’явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців. Практика розгляду цивільних справ, що виникають із спадкового договору.

– Запобіжні заходи, підстави їх застосування відповідно до Кримінального процесуального кодексу України. Розгляд слідчим суддею питання про обрання запобіжного заходу.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.