Національна школа суддів України

11-15 лютого 2013 р., м. Дніпропетровськ. Підготовка помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів.

11 - 15 лютого 2013 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів.

Для проходження підготовки прибуло 13 помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів  Дніпропетровської і Запорізької областей.

Вітальними словами навчання відкрила директор Дніпропетровського регіонального відділення Національної школи суддів України Баштанник Алла Григорівна.

Для проведення підготовки викладачами запрошені: суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Чулінін Дмитро Георгійович, судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Кальник Віталій Вікторович, Серьогіна Олена Василівна, Горбалінський Володимир Володимирович, Куделько Надія Євгенівна, Турлакова Наталія Василівна, Конєва Світлана Олександрівна, судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидати юридичних наук Тулянцева Інна Василівна та Ільков Василь Васильович, начальник відділу кадрової роботи та державної служби Дніпропетровського окружного адміністративного суду Шевченко Аліна Василівна, старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Єрмолаєва Тетяна Василівна та викладач Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Кохан Ганна Леонідівна.

Під час занять буде вивчено такі теми:

-   Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

-   Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.

-     Історичні моменти формування судочинства в Україні.

-   Адаптація національного законодавства до міжнародних норм і стандартів. Судочинство України в порівнянні з правом Європейського Союзу. Упровадження європейських стандартів з прав людини в українське судочинство.

-   Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.

-   Застосування в роботі окружних та апеляційних адміністративних судів постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів. Узагальнення судової практики як засіб вдосконалення судової діяльності. Методика вивчення та застосування на практиці узагальнень судової практики.

-   Особливості розгляду справ за позовами про оскарження рішень, дій та бездіяльності митних органів, державної виконавчої служби, органів прокуратури та міліції. Повноваження адміністративних судів при розгляді та вирішенні подань і позовів органів прокуратури з урахуванням положень Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури”
від 18.09.2012 №5288-VІ.

-   Статус помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів. Порядок  прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання. Практичне застосування Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України
від 25.03.2011 № 14. Дії помічників суддів в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Посадові обов’язки консультантів. Закон України “Про державну службу”.

-   Судові витрати в адміністративних справах. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл судових витрат між сторонами. Порядок повернення судового збору. Застосування Закону України “Про судовий збір”.

-   Строки звернення до адміністративного суду та правові наслідки їх пропущення, поновлення таких строків. Питання застосування строків звернення до суду (обчислення строків у разі зміни законодавства). Строки звернення до суду, визначені іншими законами, крім КАС України, зокрема Податковим кодексом України.

-   Учасники адміністративного процесу. Права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі. Права та обов’язки інших учасників адміністративного процесу. Представництво в адміністративних справах. Способи захисту порушених прав, свобод та інтересів в адміністративному судочинстві. Участь прокурора в адміністративному процесі. Вирішення питань складу суду та відводів в адміністративному судочинстві.

-   Докази і доказування в адміністративному судочинстві. Оцінка письмових доказів при розгляді спорів про оскарження та скасування податкових повідомлень – рішень.

-   Окремі питання застосування процесуального законодавства при розгляді адміністративних справ. Розгляд  адміністративної справи в судовому засіданні. Наслідки неявки в судове засідання особи, яка бере участь у справі. Відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді. Залишення позовної заяви без розгляду. Зупинення, закриття провадження в адміністративній справі.

-   Організація адміністративного судочинства. Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ, передача адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого адміністративного суду. Проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами. Правові позиції вищих судових інстанцій з цього приводу.

-  Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

-  Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

Після закінчення  підготовки кожному слухачу, який її пройде,  буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор
Баштанник Алла Григорівна
).