Національна школа суддів України

11 грудня 2013 р., м. Київ. Семінар на тему: “Судова практика розгляду справ щодо насильства в сім’ї”

11 грудня 2013 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно та за підтримки представництва Програми Розвитку ООН  в Україні (UNDP), проекту “Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства в Україніпроводить для суддів та викладачів семінар на тему: “Судова практика розгляду справ щодо насильства в сім’ї.

Вітальними словами семінар відкрили начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист АР Крим кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова,  представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – начальник Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та ґендерної рівності Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Аксана Філіпішина, експерт ПРООН Лариса Кобелянська.

Для проведення семінару викладачами запрошено суддю Верховного Суду України Єлизавету Ковтюк, суддю Верховного Суду України, заслуженого юриста України Тетяну Таран, начальника відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста АР Крим кандидата юридичних наук Ольгу Шаповалову, начальника відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України, кандидата юридичних наук
Тетяну Фулей.

 Під час семінару буде вивчено такі питання:

Міжнародні стандарти запобігання та протидії домашньому насильству: загальний огляд. Практика Європейського суду з прав людини з цієї категорії справ.

Огляд національного законодавства в сфері запобігання та протидії насильству в сім’ї та шляхи його вдосконалення.

Зарубіжний досвід розгляду справ, пов’язаних із насильством у сім’ї: теоретичні та практичні аспекти (на прикладі досвіду Канади).

Судова практика розгляду справ про адміністративні правопорушення щодо вчинення насильства в сім’ї (на основі  даних моніторингу постанов у справах про адміністративні правопорушення).

– Особливості судового розгляду кримінальних справ, пов’язаних із насильством у сім’ї (на основі вибіркового аналізу вироків у кримінальних справах).

– Розгляд судами цивільних справ, пов’язаних із вчиненням насильства в сім’ї (на основі вибіркового аналізу рішень у цивільних справах).

Робота в малих групах: вирішення модельних справ.

Обговорення результатів роботи в малих групах.

Після закінчення семінару кожному слухачу, який його пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.