Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково, 19 - 30 березня 2012 р., м. Дніпропетровськ

         Відповідно до Графіка підготовки суддів та працівників апаратів судів на 2012 рік Дніпропетровським регіональним відділенням 19 – 30 березня 2012 року проводиться підготовка суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково. 

        Навчання проводяться згідно з програмою, що затверджена проректором з підготовки кадрів для судових органів Національни школи суддів України Оксаною Петрівною Кучинською.

        На навчання прибуло 19 суддів із Дніпропетровської, Запорізької і Кіровоградської областей.

        Для проведення занять із суддями запрошені: Гайдук Віра Іванівна – заступник голови Апеляційного суду Дніпропетровської області; судді цього суду: Чернусь Катерина Петрівна, Кочкова Наталія Олексіївна та Осіян Олексій Миколайович; судді у відставці Преда Дмитро Ілліч і Коняєв Дмитро Іванович; викладачі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ:  Сліпченко Володимир Іванович – в. о. начальника кафедри кримінального процесу, кандидат юридичних наук, доцент; Захарко Андрій Володимирович – доцент кафедри кримінального процесу, кандидат юридичних наук, Статіва Іван Ігорович – старший викладач кафедри кримінального процесу, кандидат юридичних наук; Опацький Роман Миколайович – доцент кафедри адміністративного права і адміністративної діяльності ОВС, кандидат юридичних наук; Миронюк Роман Вікторович – професор кафедри адміністративного права і адміністративної діяльності, кандидат юридичних наук, доцент; Єрмолаєва Тетяна Василівна – старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля; Кохан Ганна Леонідівна – доцент кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету Дніпропетровського гуманітарного університету, кандидат юридичних наук, приватний нотаріус.

Слухачам будуть запропоновані такі актуальні теми:

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Запровадження та становлення ювенальної юстиції в Україні. Заходи щодо реалізації Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні (Розпорядження КМ України від 12.10.2011 р. № 1039 – р). Особливості розгляду кримінальних справ про злочини, учинені неповнолітніми. Деякі аспекти призначення покарання неповнолітнім та шляхи вирішення питань при застосуванні до цих осіб амністії. Застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного впливу, визначення критеріїв обрання таких заходів. Заходи реагування, спрямовані на усунення причин та умов вчинення правопорушень та злочинів неповнолітніми.

- Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в кримінальних, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні правопорушення. Призначення і проведення експертиз, у тому числі: будівельно–технічних, товарознавчих, авто–технічних, психологічних та інших. Сучасні можливості судово–психологічної експертизи. Обов’язкове призначення експертизи.

- Законність та обґрунтованість вироку. Постановлення виправдувального та обвинувального вироку. Виконання судами України законодавства і постанов Пленуму Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ з питань судового розгляду кримінальних справ і постановлення вироку.

- Судова практика застосування норм сімейного та цивільного законодавства при вирішенні майнових спорів між подружжям (колишнім подружжям).

- Особливості судового розгляду справ про визначення місця проживання дитини, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, тощо.

- Затримання особи в порядку ст. 106 (Затримання органами дізнання підозрюваного у вчиненні злочину) та ст. 115 (Затримання слідчим підозрюваного у вчиненні злочину) КПК України.

- Застосування договорів про правову допомогу з іншими державам. Застосування міжнародних актів у правосудді. Визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні. Застосування при ухваленні судових рішень Мінської конвенції від 22.01.1993 року та Кишинівської конвенції від 07.10.2002 року. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та законодавства інших держав.

- Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.

- Мистецтво бути суддею: особистісна та процесуальна етика. Етичні аспекти при формуванні професійних навичок. Кодекс суддівської етики.

- Практика розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин, у тому числі:

про визнання недійсними правочинів щодо земельної ділянки;

про право власності на земельну частку (пай), майновий пай сільськогосподарського підприємства;

про встановлення та припинення дії земельних сервітутів та щодо користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови, сервітутів (судова практика); тощо.

- Правові аспекти розмежування земель державної і комунальної власності.

- Адміністративна судова юрисдикція. Питання підсудності адміністративних справ. Проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами, зокрема розмежування адміністративної юрисдикції для загальних місцевих судів та окружних адміністративних судів. Правові позиції вищих судових інстанцій з цього приводу.

- Учасники адміністративного процесу. Права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі. Права та обов’язки інших учасників адміністративного процесу. Представництво в адміністративних справах. Вирішення питань складу суду  та відводів в адміністративному судочинстві.

        У ході проведення підготовки один день відведено на відвідування судових засідань з розгляду цивільних і кримінальних справ в Апеляційному суді Дніпропетровської області.

У програмі підготовки заплановано також проведення спільно з кафедрою кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ круглого столу на тему: “Актуальні питання реформування кримінально–процесуального законодавства в контексті прийняття нового КПК України.”

Завершиться підготовка  підведенням підсумків, а кожному слухачу буде вручено Сертифікат НШСУ.