Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих господарських судів, обраних на посаду судді безстроково, 26 - 30 березня 2012 р., м. Харків

        26 березня 2012 р. у відповідності з Графіком підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України на 2012 рік у Харківському регіональному відділені почалася підготовка суддів місцевих господарських  судів, обраних  на посаду судді безстроково.

        Заняття, які підготовлено спільно з Харківським апеляційним господарським судом, відкривали Кухар Василь Іванович – голова Харківського апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук, Коржик Валентина Костянтинівна – директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, суддя у відставці, заслужений юрист України.

        У підготовці беруть участь 14 суддів з Полтавської, Сумської та Харківської областей.

 Серед тем занять, які проводяться зі слухачами, необхідно зазначити такі, як:

  •  - Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”. Тлумачення норм антикорупційного законодавства (у т.ч. додатка до Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції” від 7 квітня 2011 року № 3206-УІ. Декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за рік) тощо. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.
  •  - Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу №1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.
  •  - Судова влада та ЗМІ: забезпечення об'єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео- і звукозапису зі застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.
  •  - Позасудові методи вирішення спорів (медіація).
  •  - Особливості правового регулювання фінансової діяльності. Фінанси і банківська діяльність. Страхування. Питання судової практики з розгляду господарських спорів, пов'язаних з страховими правовідносинами.
  •  - Застосування норм земельного законодавства при вирішенні спору в господарських судах.  Перехід права власності на земельну ділянку під час придбання будівлі, розташованої на ній. Особливості відшкодування майнової шкоди, завданої незаконним користуванням земельною ділянкою. Особливості розгляду господарських справ, які виникають з договорів оренди землі.
  •  - Особливості провадження у справах про банкрутство. Особливості судових процедур, які застосовуються судом до боржника у процесі здійснення провадження у справі про банкрутство. Відповідальність за порушення законодавства про банкрутство. Співвідношення позовного провадження та провадження у справах про банкрутство. Особливості розгляду справ про банкрутство споживчих товариств. Особливості оскарження процесуальних документів у справах про банкрутство. Участь прокурора у справах про банкрутство.
  •  - Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації,  що становить суспільний інтерес, у відповідності з Законом України     “Про доступ до публічної інформації” від 13 січня 2011 року                № 2939 - VI.
  •  - Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом. Психологія судового засідання та інші теми.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна)