Національна школа суддів України

Зустріч Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Самсіна І. Л. із головами та заступниками голів місцевих загальних судів у Національній школі суддів України 2 квітня 2012 року

        2 квітня 2012 року в рамках програми підготовки суддів, які призначені на адміністративні посади в Національній школі суддів України відбулася зустріч Самсіна І. Л. – Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з головами та заступниками голів місцевих загальних судів.

        У ході свого виступу на цій зустрічі Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Самсін І. Л. звернув увагу на проблемні практичні питання добору кандидатів на посаду судді вперше, переведення суддів, обрання на посаду судді безстроково, а також дисциплінарного провадження щодо судді.

        Аналізуючи переваги та недоліки практики  добору кандидатів на посаду судді вперше, Вища кваліфікаційна комісія суддів України дійшла  висновку про надзвичайну важливість урахування особистісних і моральних якостей кандидата на посаду судді та роль голів та заступників голів місцевих загальних судів у наданні Комісії інформації про ці важливі моменти характеристики.

        При цьому І. Л. Самсін наголосив, що при обранні на посаду судді безстроково для Вищої кваліфікаційної комісії набуває особливого значення рівень кваліфікації судді та якість його роботи. При цьому він звернув увагу на необхідності проходження суддею, який призначений на посаду судді вперше, щорічної підготовки в Школі та подання до Комісії відповідних сертифікатів.

        Важливим, на його думку, є також вміння кандидата на безстрокове обрання на посаду судді гідно представити себе та результати виконаної  ним роботи на посаді судді під час розгляду Вищою кваліфікаційною комісією суддів України питання про його обрання на посаду судді безстроково.

        Голова зупинився також на проблемних питаннях забезпечення суддів науковою та періодичною літературою, закликавши всіх суддів активно робити підписку на судові видання – “Вісник Вищої кваліфікаційної комісії суддів України” “Вісник Верховного Суду України”, “Вісник Вищого Адміністративного суду України” тощо та цікавитися інформацією, яка міститься в цих виданнях.

        Виступ Ігоря Леоновича викликав жваву дискусію, між ним і слухачами Школи зав’язався діалог.

Зокрема, голів судів цікавили питання щодо вдосконалення правового статусу помічника судді, можливості викладання суддями в регіональних відділеннях Національної школи суддів України тощо.

        Підсумовуючи виступ, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України підкреслив особливу роль Національної школи суддів України як центру суддівської освіти в Україні, побажав всім плідної праці на благо інтересів розбудови національної судової системи.