Національна школа суддів України

Підготовка суддів окружних адміністративних судів, 2-13 квітня 2012 р., м. Харків

         2-13 квітня 2012 року в Харківському регіональному відділені буде проходити підготовка суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду вперше та обраних  на посаду судді безстроково.

        У підготовці беруть участь 27 суддів з Полтавської, Сумської та Харківської областей.

        У ході підготовки особлива увага приділяється наступним темам:

  •         Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”. Тлумачення норм антикорупційного законодавства (у т.ч. додатку до Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції” від 07 квітня 2011 року № 3206-VІ, Декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за рік) тощо. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.
  •          Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.
  •         Особливості розгляду справ, що виникають з питань застосування ПК України щодо:

- права податкового органу на звернення до суду з позовом про стягнення податкового боргу, порядку погашення податкового боргу платників податків, застосування строків на оскарження рішень органів податкової служби, порядку проведення перевірок;

- за зверненнями органів державної податкової служби (ст. 183-3 КАС);

- за позовами платників податків про скасування податкових рішень, що стосуються податку на додану вартість;

- за позовами платників податків про скасування податкових рішень, що стосуються податку на прибуток підприємств;

- за позовами платників податків про скасування податкових рішень, що стосуються акцизного збору;

- за позовами платників податків про скасування податкових рішень, пов’язаних із застосуванням спеціальних режимів оподаткування.

  •         Процесуальні питання, пов’язані з виконанням судових рішень в адміністративних справах. Практика застосування Закону України “Про виконавче провадження”. Новели цього Закону.
  •         Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації” від 13 січня 2011 року № 2939 - VI та інші теми.

        Крім того, 3 квітня 2012 року в місті  Харкові відбувся семінар на тему: “Пенсійна реформа в Україні: особливості застосування пенсійного законодавства при розгляді справ у судах”. На цьому семінарі був присутній начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів, суддя Верховного Суду у відставці, заслужений юрист України Микола Юхимович Лавренюк.

        У цьому семінарі взяли участь 42 судді окружних адміністративних судів та місцевих загальних судів.

Проходив семінар у конференц-залі готелю “Park Hotel”.

        Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна) спільно з Харківським апеляційним адміністративним судом.