Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих загальних судів, 2 - 13 квітня 2012 р., м. Чернівці

         2 квітня 2012 року в Чернівецькому  регіональному відділенні  Національної  школи суддів України розпочалася двотижнева підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше. На заняттях присутні 25 суддів із Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей. 

        Підготовка суддів проводиться згідно з Програмою. Протягом навчання будуть висвітлені як загально - теоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України, зокрема:

  • Основні положення Закону України  “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року.   Засади організації судової влади.  Загальна  характеристика  судової  системи України. Порядок  зайняття посади  судді  суду  загальної юрисдикції. Гарантії незалежності та самостійної суддівської діяльності. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Порядок  призначення  суддів  на  адміністративні  посади.   Суддівське  самоврядування:  загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування. Дисциплінарна відповідальність судді. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. 
  • Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод людини та практика Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Право особи на захист в кримінальному судочинстві.  
  • Наказне та окреме провадження. Особливості розгляду справ окремого провадження. Провадження у зв’язку з винятковими обставинами.
  • Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Застосування міжнародних актів у правосудді. Визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні. Застосування  при  ухваленні  судових  рішень  Мінської конвенції від 22.01.1993 року та Кишинівської конвенції від 07.10.2002 року. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та законодавства інших держав.
  • Правові аспекти   захисту прав та  інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей при вчиненні батьками правочинів щодо нерухомого майна.
  •  Особливості  розгляду  кримінальних справ про злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту.
  • Практика застосування ЦПК і КАС. Розмежування підсудності справ КАС та ЦПК України. Проблеми застосування цивільного та адміністративного судочинства. Питання підсудності та передачі одного суду до іншого.
  • Законність та обґрунтованість вироку. Постановлення обвинувального та виправдувального вироку. Призначення покарання,примусових заходів  медичного характеру.

        Викладачами навчання запрошено 8 суддів апеляційного суду Чернівецької області та керівник регіональної служби інформаційно - технічної підтримки   судових процесів .

            Заняття проходять у приміщенні Чернівецького регіонального відділення  суддів України.