Національна школа суддів України

Підготовка суддів окружних адміністративних судів, 2 - 13 квітня 2012 р., м. Дніпропетровськ

          2-13 квітня 2012 року в Дніпропетровському регіональному відділенні Національної школи суддів України проходить підготовка суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше.

        Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Оксаною Петрівною Кучинською.

        Підготовка проходить в приміщеннях Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ та Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

        На заняттях присутні 20 суддів з Дніпропетровської, Запорізької і Кіровоградської областей.

        Для проведення підготовки запрошені: заступник голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Поплавський Володимир Юрійович, судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду: Суховаров Андрій Володимирович, Дадим Юлія Миколаївна, Уханенко Сергій Анатолійович, Лукманова Ольга Миколаївна, Ясенова Тетяна Іванівна, Богданенко Ігор Юрійович, Олефіренко Наталія Анатоліївна; судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидати юридичних наук: Тулянцева Інна Василівна, Ільков  Василь  Васильович та   старший    викладач    кафедри      практичної    психології    Дніпропетровського   університету    ім. Альфреда     Нобеля      Єрмолаєва Тетяна Василівна.

У ході підготовки розглядаються такі актуальні теми:

-                     Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.  Тлумачення норм антикорупційного законодавства (у т.ч. додатку до Закону України “Про засади запобігання та  протидії корупції” від 07 квітня 2011 року № 3206-VI, Декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за рік), тощо. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

-                     Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

-                     Основні положення Закону України  “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року. Засади організації судової влади. Загальна характеристика судової системи України. Порядок зайняття посади судді суду загальної юрисдикції. Гарантії незалежності та самостійної суддівської діяльності. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Порядок призначення суддів на адміністративні посади. Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування. Дисциплінарна відповідальність судді. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Служба дисциплінарних інспекторів. Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності. Оскарження рішення в дисциплінарній справі стосовно судді. Вища рада юстиції: повноваження та їх здійснення в порядку, визначеному законом України “Про Вищу раду юстиції”.

-                     Види судових рішень та вимоги до їх форми та змісту. Порядок ухвалення судового рішення в адміністративній справі, оскарження та набрання ним законної сили.  Виправлення описок і очевидних арифметичних помилок у судовому рішенні. Роз’яснення судового рішення. (Опрацювання навичок на конкретних справах).

-                     Організація адміністративного судочинства. Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ, передача адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого адміністративного суду. Проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами. Правові позиції вищих судових інстанцій з цього приводу. Спеціалізація суддів окружних адміністративних судів та обґрунтованість її необхідності. Передовий досвід щодо спеціалізації суддів адміністративної юстиції. Досвід закордонних партнерів у здійсненні адміністративного судочинства.

-                     Історичні моменти формування судочинства в Україні.

-                     Учасники адміністративного процесу. Права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі. Права та обов’язки інших учасників адміністративного процесу. Представництво в адміністративних справах. Способи захисту порушених прав, свобод та інтересів в адміністративному судочинстві. Участь прокурора в адміністративному процесі. Вирішення питань складу суду та відводів в адміністративному судочинстві.

-                     Окремі питання застосування процесуального законодавства при розгляді адміністративних справ. Розгляд  адміністративної справи в судовому засіданні. Наслідки неявки в судове засідання особи, яка бере участь у справі. Відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді. Залишення позовної заяви без розгляду. Зупинення, закриття провадження в адміністративній справі.

-                     Судові витрати в адміністративних справах. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл судових витрат між сторонами. Застосування Закону України  “Про судовий збір”. (Опрацювання навичок на конкретних справах).

-                     Докази і доказування в адміністративному судочинстві. Оцінка письмових доказів при розгляді спорів про оскарження та скасування податкових повідомлень – рішень.

-                     Особливості провадження у справах, пов’язаних з виборчим процесом. 

-                     Актуальні питання щодо розгляду земельних спорів, у тому числі,  стороною в яких є органи державної влади та місцевого самоврядування. (Практичне заняття).

-                                          Суддівська винагорода. Стаж роботи на посаді судді, відпустки суддів.

-                     Зловживання правом на позов та процесуальними правами, засоби запобігання зловживання правом. Способи захисту порушених прав, свобод та інтересів в адміністративному судочинстві.

-                     Особливості розгляду справ, пов’язаних з оскарженням фізичними чи юридичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів  владних повноважень. (Опрацювання навичок на конкретних справах).

-                     Особливості розгляду та вирішення справ за позовами Пенсійного фонду України, у тому числі  до підприємств про відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

-                     Практика застосування Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”.

-                     Особливості розгляду спорів щодо надання статусу біженця, видворення іноземців чи осіб без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземців та осіб без громадянства в Україні. Провадження у справах про затримання і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства. Особливості застосування положень ст.183-5 КАС України при розгляді адміністративних  справ  за позовами видворення іноземців та осіб без громадянства. Розпорядження    Кабінету Миністрів України від 12 жовтня 2011 р.

-                     Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом. Психологія судового засідання.

-                     Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в адміністративних справах. Призначення і проведення експертиз.  Сучасні можливості судово-психологічної експертизи. Обов`язкове призначення експертизи.

Після завершення підготовки кожному судді буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.