Національна школа суддів України

Підготовка секретарів судового засідання, 17 квітня 2012 р., м. Харків

        17 квітня 2012 року в  Харківському регіональному відділені  розпочалася підготовка секретарів судового засідання окружних  та апеляційних адміністративних  судів.

У цьому заході бере участь 15 секретарів.

        Під час занять будуть вивчені такі теми:

  • Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України              “Про засади запобігання та протидії корупції”.
  • Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.
  • Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.
  • Організація роботи із зверненнями громадян в окружних та апеляційних адміністративних судах, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом помічником судді, консультантом. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України “Про звернення громадян” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Особливості звернень суду України із судовим дорученням до іноземного суду.
  • Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

        Для проведення підготовки запрошені судді та фахівці  Харківського окружного адміністративного суду, Харківського апеляційного адміністративного суду, апеляційного суду Харківської області та територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області.

        Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна)