Національна школа суддів України

Підготовка секретарів судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів, 17 - 20 квітня 2012 р., м. Дніпропетровськ

        17-20 квітня 2012 року Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України проводиться підготовка секретарів судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів.

        Підготовка проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Оксаною Петрівною Кучинською.

У цьому заході бере участь 11 секретарів судового засідання окружних адміністративних судів з Дніпропетровської і Кіровоградської областей.

Викладачами для проведення підготовки запрошені: судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду – Суховаров Андрій Володимирович, Уханенко Сергій Анатолійович; судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду – Горбалінський Володимир Володимирович, Кальник Віталій Валерійович, Тулянцева Інна Василівна, Жукова Євгенія Олексіївна; суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська – Чулінін Дмитро Георгійович, заступник керівника апарату Дніпропетровського окружного адміністративного суду Гречана Вікторія Григорівна,  провідний спеціаліст відділу представництва інтересів в судах та міжнародного співробітництва Головного управління юстиції у Дніпропетровській області – Поліщук Катерина Василівна.

Під час підготовки буде розглянуто такі актуальні теми:

-       Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

-       Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

-                     Статус секретарів судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів. Порядок прийому та звільнення з посади секретарів судового засідання згідно із Законом України “Про державну службу”. Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції секретарів судового засідання, забезпечення їх виконання. Організація робочого часу секретаря судового засідання. Етапи роботи секретаря судового засідання в період робочого дня. Оптимізація робочого часу. Дії секретарів судового засідання в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Організація контролю за виконанням секретарями судових засідань розпоряджень голови суду та головуючого.

-                     Організація роботи із зверненнями громадян в окружних та апеляційних адміністративних судах, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом помічником судді, консультантом. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України              “Про звернення громадян” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Особливості звернень суду України із судовим дорученням до іноземного суду.

-                     Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.

-                     Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки секретаря судового засідання у спілкуванні зі сторонами. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-                     Судові витрати в адміністративних справах. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл судових витрат між сторонами. Застосування Закону України                            “Про судовий збір”.

-                     Окремі питання застосування процесуального законодавства при розгляді адміністративних справ. Розгляд адміністративної справи в судовому засіданні. Наслідки неявки в судове засідання особи, яка бере участь у справі. Відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді. Залишення позовної заяви без розгляду. Зупинення, закриття провадження в адміністративній справі.

-                     Методика роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ. Участь секретаря судового засідання у підготовці справи до судового розгляду.

-                     Особливості розгляду справ у порядку скороченого провадження, письмового провадження. Шляхи вирішення питань, які виникають під час реалізації норм Закону України “Про судоустрій і статуc суддів”, а саме застосування процесуальних строків у скороченому провадженні.

-                     Дії секретаря судового засідання щодо оформлення завершеної розглядом адміністративної справи. Складання номенклатури справ суду. Порядок видачі для ознайомлення судових справ і копій документів. Передача справ до архіву суду.

-                     Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації” від 13 січня 2011 року № 2939 – VI.

-                     Особливості розгляду і вирішення адміністративних справ за зверненнями громадян до суб’єкта владних повноважень у зв’язку з порушенням вимог Закону України “Про звернення громадян”.

-                     Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Застосування міжнародних актів у правосудді. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та законодавства інших держав.

Після завершення підготовки всім учасникам буде вручено Сертифікат НШСУ.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).

Програма підготовки (перейти)