Національна школа суддів України

Сучасні форми та методи роботи судового розпорядника

3–7 грудня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку судових розпорядників місцевих та апеляційних судів.

Заняття розпочала інтерактивною презентацією суддя Олена Панченко, у ході  обговорила порядок дій судового розпорядника у надзвичайних ситуаціях (пожежа, виявлення вибухонебезпечних чи підозрілих предметів, повідомлення про замінування, оголошення військового стану на території розташування суду), сучасних форм та методів роботи, що можуть покращити якість виконання службових обов’язків судового розпорядника, основи психологічної взаємодії судового розпорядника при індивідуальній роботі з особами, які перебувають у порушеному емоційному стані чи мають ознаки неконтрольованої поведінки.

На практичному занятті тренер–інструктор з надання медичної допомоги Іван Павлишин навчив слухачів і слухачок надавати домедичну допомогу відвідувачам суду, приводити потерпілих осіб у відновне положення до прибуття бригади швидкої допомоги, розрізняти перші ознаки інфаркту, інсульту, епілепсії тощо.

Професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України Ростислав Марчук обговорить із судовими розпорядниками питання фінансового контролю (подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування), та запобігання та протидії корупції в Україні, особливості роботи системи електронного декларування, відповідальність за порушення антикорупційного законодавства.

Правила поведінки в ході несподіваного інтерв’ю, надання коментарів представникам ЗМІ під час розгляду судом резонансних судових справ висвітлить редактор відділу юридичної практики ТОВ редакції газети “Закон і Бізнес” Катерина Бєляєва. 

На завершення підготовки судові розпорядники поділяться власним досвідом вирішення конфліктів, обміняються досвідом, виконають практичні вправи й обговорять проблеми, з якими стикаються у професійній діяльності. Вони також дізнаються про роль, місце та повноваження судових розпорядників у процесі відправлення правосуддя, складання протоколу про адміністративне правопорушення за прояв неповаги до суду.

Свої враження від участі в підготовці слухачі та слухачки висловлять під час підведення підсумків і заповнення анкети опитування.