Національна школа суддів України

12 – 13 вересня 2013 р. м. Одеса. Навчання суддів господарських судів ефективному розгляду справ про банкрутство

12 – 13 вересня 2013 року в місті Одесі Національна школа суддів України спільно з Вищим господарським судом України, Програмою розвитку комерційного права (СLDP) Міністерства торгівлі США завдяки фінансуванню Державним департаментом США проводить періодичне навчання суддів господарських судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі  на тему: “Розгляд судових справ про банкрутство”.

12 вересня учасників семінару привітав проректор по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Володимир Мазурок.

Привітання суддям господарських судів висловили заступник Голови Вищого  господарського суду України Віктор Москаленко та регіональний юрист Програми розвитку комерційного права (СLDP)  Дмитро Скринька.

На відкритті семінару Володимир Мазурок відзначив, що Національна школа суддів України як загальнонаціональний інтелектуальний науковий та науково–методичний центр сьогодні ефективно вирішує завдання підготовки висококваліфікованих кадрів для судової системи України.

За підтримки Вищої кваліфікаційної комісії суддів України професіональний та наполегливий керівний склад (Ректорат, який із жовтня 2012 року очолює Наталія Георгіївна Шукліна) Національної школи суддів України зібрав команду, яка вирішує серйозні та складні завдання та долає тимчасові труднощі періоду становлення.

З метою виконання завдань щодо підготовки висококваліфікованих кадрів для господарських судів Національна школа суддів України активно співпрацює з Вищим господарським судом України та з багатьма міжнародними організаціями, зокрема, Програмою розвитку комерційного права  (СLDP)  Міністерства торгівлі США.

Програма розвитку комерційного права  (СLDP), створена у 1992 році – це програма Офісу Генерального юридичного радника Міністерства торгівлі США, яка має унікальне завдання надавати технічну допомогу у сфері комерційного права державному та приватному сектору перехідних країн для підтримки цілей їхнього економічного розвитку. Ця Програма допомагає перехідним країнам через навчальні та консультативні послуги, зокрема, представникам  судової влади та іншим заінтересованим сторонам.

У рамках технічної допомоги, яка надається Урядом США Україні, Державний департамент США доручив цій Програмі надавати технічну допомогу Україні в галузі судового розгляду господарських спорів, зокрема, справ про банкрутство.

У рамках співпраці із Програмою розвитку комерційного права (СLDP) та Вищим господарським судом України у 2012 року Національною школою суддів України було проведено в місті Ялті  триденний семінар для 20 суддів господарських та загальних місцевих судів з питань судового розгляду справ стосовно порушень прав інтелектуальної власності, у січні 2013 року в місті Вашингтоні шестиденні українсько – американські  консультації щодо судового розгляду справ про порушення інтелектуальної власності, в яких брали участь                 10 українських суддів та  10 – 11 вересня 2013 року в місті Одесі дводенний семінар на тему: “Розгляд судових справ щодо порушень прав інтелектуальної власності ”, у якому брали участь 27 суддів господарських судів.

Необхідно зазначити, що в першому півріччі 2013 року за рахунок коштів  міжнародних організацій  в Національній школі суддів пройшли підготовку — 858 осіб (10,4%). За кошти Державного бюджету — 7354 особи (89,6%).

За перше півріччя 2013 року підготовку та  періодичне навчання з метою підвищення рівня кваліфікації пройшли 8212 суддів та працівників апаратів судів.

Зокрема, пройшли підготовку: 985– суддів, призначених на посаду судді вперше. Із них – 166 суддів, які працюють в місцевих господарських судах, що становить близько 66 відсотків тих призначених суддів, які працюють в судах господарської юрисдикції.

У 2013 році Національна школа суддів України проводить підготовку суддів, призначених на посаду судді вперше, окремо для груп суддів, які працюють 1-2 роки та 3-5 років.

У 2013 році Національна школа суддів України під керівництвом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України вперше в Україні організувала проведення в чотирьох юридичних вищих навчальних закладах у Києві, Львові, Одесі та Харкові спеціальної підготовки 630 кандидатів на посаду судді, яким  8 вересня цього року в місті Києві в урочистій обстановці були вручені свідоцтва про проходження спеціальної підготовки.

На разі діє 8 регіональних відділень Національної школи суддів України, кожне з яких разом центральним офісом в місті Києві, у тому числі Одеське регіональне відділення, вносить свій вклад у розбудову суддівської освіти в Україні.

Семінар для суддів господарських судів на тему: “Розгляд судових справ про банкрутство” розпочався з представлення учасників та викладачів, висловлювань ними своїх очікувань від їх участі в ньому. Більшість учасників визнали своєчасним проведення такого семінару, зазначили цілу низку питань, які виникають при застосуванні нового законодавства щодо банкрутства та висловили бажання обмінятися досвідом розгляду судових справ про банкрутство з українськими та американськими колегами.

Модераторами на семінарі є Старший суддя суду США у справах про банкрутство по округу Меріленд Ненсі Олквіст та суддя окружного суду США по округу Меріленд Марвін Гарбіс, які  будуть пропонувати слухачам розглядати практичні приклади, обговорювати їх та висловлювати думки трьох малих груп, на які були поділені всі учасники семінару.    

Старший суддя суду США у справах про банкрутство по округу Меріленд Ненсі Олквіст зробила вступ до порівняння правових засад банкрутства в США та інших країнах.

Експертами на цьому семінарі будуть виступати суддя  Вищого господарського суду України Борис Поляков, суддя Дніпропетровського апеляційного господарського суду Ігор Вечірко, суддя господарського суду Донецької області Олександр Попов, суддя господарського суду Автономної Республіки Крим Вадим Шкуро та суддя господарського суду Івано– Франківської області Талія Валеєва.

Семінар проходить в інтерактивній формі і буде тривати два дні. Після його закінчення кожному слухачу, який його пройшов, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.