Національна школа суддів України

12–16 травня 2014 р., м. Чернівці. Підготовка керівників апаратів місцевих загальних та апеляційних судів

12–16 травня 2014 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної школи суддів України проводить підготовку керівників апаратів місцевих загальних та апеляційних судів.

            Для проходження підготовки прибуло 10 керівників апаратів.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Чернівецького регіонального відділення Степан Іваніцький.

 Для проведення підготовки викладачами запрошено суддів кримінальної палати  Апеляційного суду Чернівецької області Онуфрія Колотила,  Степаниду Підгорну,  Галину Станковську, суддів цивільної палати Апеляційного суду Чернівецької області Валентину Чупікову, Ігоря Лисака та керівника апарату цього ж суду Івана Сорохана, суддів, кандидатів юридичних наук Першотравневого районного суду 
м. Чернівців  Аліну Федіну,  Ларису Стоцьку,  юриста Територіального управління  Державної судової адміністрації України  в Чернівецькій області Павла Тюфтія та завідувача сектору організаційного забезпечення  діяльності судів, судової статистики  та інформаційних технологій Територіального управління  Державної судової адміністрації України  в Чернівецькій області Крістіну Тарабас.

           Під час занять буде вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України:

  • Адміністративна судова юрисдикція. Питання підсудності адміністративних справ. Проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами, зокрема розмежування  адміністративної юрисдикції для загальних місцевих судів  та окружних адміністративних судів. Правові позиції вищих судових інстанцій з цього приводу.
  • Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.
  • Організація роботи служби судових розпорядників.
  • Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України “Про доступ до публічної інформації”  від 13 січня 2011 року 
    № 2939–VI.    
  • Злочини у сфері службової діяльності. Практика розгляду справ про посадові злочини. Розгляд кримінальних справ по перевищенню влади або службових повноважень. Особливості привласнення, розтрати майна від заволодіння майном   шляхом   зловживання  службовим  становищем.
  • Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.
  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання. Психологічні і методологічні основи уникнення (подолання) конфліктних ситуацій в колективі апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах.
  • Роль керівника апарату в організації роботи суду та забезпечення ефективності його діяльності. Сучасні методики роботи з персоналом. Форми і методи координування діяльності та взаємодії структурних підрозділів апарату суду та працівників апарату. Обов’язки керівника апарату щодо забезпечення явки в судове засідання перекладача.  Управлінські навички та конкретні функції керівника апарату суду при роботі зі справами, кадрами та матеріальними цінностями. Управління персоналом суду. Розподіл функціональних обов’язків серед працівників апарату суду.
  • Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.