Національна школа суддів України

12–23 травня 2014 р., м. Одеса. Підготовка суддів місцевих загальних судів

12–23 травня 2014 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Для проходження підготовки прибуло 34 судді місцевих загальних судів Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, заслужений юрист України Володимир Іртєгов.

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддів Апеляційного суду Одеської області Наталію Грідіну, Альбіну Кадегроб, Олександра Джулая, Сергія Сегеду, суддів цього ж суду, кандидатів юридичних наук Єлєну Сєвєрову та Андрія Дрішлюка, голову Малиновського районного суду м. Одеси, кандидата юридичних наук Леоніда Лічмана, суддю Миколаївського районного суду Миколаївської області, кандидата юридичних наук Миколу Войнарівського, головного експерта відділу криміналістичних досліджень Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Одеській області, кандидата психологічних наук Олега Назарова, професора кафедри політології Одеського національного політехнічного університету, доктора педагогічних наук Аллу Семенову, начальника відділу роботи зі судами та правоохоронними органами юридичного управління Головного управління Держземагенства в Одеській області Вікторію Пасніченко, головного спеціаліста відділу представництва інтересів держави в судах та міжнародного співробітництва Головного управління юстиції в Одеській області Галину Маліцьку.

 Під час занять буде вивчено такі питання:

  • Практика Європейського суду з прав людини у справах проти України (щодо порушень норм ЄКПЛ, допущених під час розгляду кримінальних справ).
  •  Загальні засади кримінального провадження та їх реалізація. Проблемні питання практики застосування Кримінального процесуального кодексу України (2012 р.).
  • Основи виникнення професійної деформації та шляхи профілактики її попередження.
  • Тайм-менеджемент: методи планування робочого часу судді.
  • Обов’язковість судових рішень Верховного Суду України. Питання єдності судової практики. 
  • Критерії визначення цивільної юрисдикції. Розмежування юрисдикцій цивільного, господарського та адміністративного судочинства. Правила визначення підсудності цивільних справ. Наслідки порушення правил підсудності. Передача справи з одного суду до іншого. Практика розгляду клопотань про зміну підсудності. Проблемні моменти відкриття провадження у справі, залишення позовної заяви без руху, повернення заяви.
  • Проблемні питання провадження у зв’язку із нововиявленими обставинами.
  • Проблемні питання розгляду спорів, що виникають із земельних  правовідносин. Судова практика щодо вирішення спорів у сфері землекористування.
  • Практика здійснення судового контролю за досудовим слідством у світлі Кримінального процесуального кодексу України 2012 року. Роль суду у забезпеченні прав підозрюваного (обвинуваченого) та потерпілого на досудовій стадії. Процедурні гарантії запобігання жорстокому поводженню.
  • Засади змагальної системи у кримінальному провадженні. Принцип змагальності відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України та його реалізація на різних стадіях судового розгляду.
  • Проблемні аспекти судового розгляду спорів щодо спадкування, усунення від спадкування. Практика розгляду цивільних справ, що виникають із спадкового договору. Проблемні питання визначення судом поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини. Тлумачення заповіту.
  • Порядок апеляційного оскарження рішень місцевого суду. Доповнення, зміна апеляційної скарги, відкликання чи відмова від скарги. Призначення справи до розгляду в апеляційному суді. Перегляд судових рішень в апеляційному порядку. Підстави для скасування судових рішень апеляційним судом. Виконання рішень апеляційного суду у частині видачі виконавчих листів, після скасування, повної чи часткової зміни рішення суду першої інстанції. Повернення справи на новий судовий розгляд до суду першої інстанції. Практичні аспекти застосування ч. 2 ст. 293 ЦПК України щодо повернення судом першої інстанції апеляційної скарги на ухвалу, що не підлягає апеляційному оскарженню окремо від рішення суду.
  • Застосування міжнародних договорів при здійсненні правосуддя. Гаазькі конвенції, стороною яких є Україна. Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Застосування інших міжнародних договорів, обов’язкових для України.
  • Вимоги Інструкції про порядок виконання місцевими судами правової допомоги в цивільних справах (щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом МЮ України, ДСА України від 27.06.2008 № 1092/5/54). Проблемні питання, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та застосуванні законодавства інших держав.          
  • Практика судового розгляду справ, пов’язаних із набуттям, реалізацією, припиненням, захистом права власності та інших речових прав:

- проблеми поділу майна у вигляді приватних підприємств;

- спори щодо витребування майна з чужого незаконного володіння;

- судова практика у справах про виключення майна з-під арешту.

  • Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді.    Чинники, що негативно впливають на психіку й організм суддів, працівників апаратів судів, та рекомендації з їх усунення або зниження їх негативного впливу.
  • Заходи забезпечення кримінального провадження. Питання, що виникають у судовій практиці при застосуванні та скасуванні заходів забезпечення кримінального провадження.
  • Порядок обрання запобіжних заходів за вимогами нового КПК України. Застосування запобіжних заходів: обрання, продовження строків. Оскарження рішень про запобіжний засіб. Контроль за дотриманням зобов’язань і реакція суду на порушення.  Особливості застосування в судовій практиці запобіжного заходу,  пов’язаного з триманням під вартою, та застави. 
  • Актуальні питання призначення судових експертиз при розгляді справ щодо захисту прав інтелектуальної власності.
  • Затримання  особи  в  порядку  ст. 208 КПК України. Особливості застосування  судами ст. 206 КПК України.
  • Практика застосування кримінально-процесуального законодавства, що регламентує розгляд кримінальних справ в апеляційному та касаційному порядку. Подання апеляції на певні рішення, винесені на стадії досудового розслідування.  
  • Особливості вирішення судами спорів про визнання права власності на самочинне будівництво та об’єкти незакінченого будівництва.
  • Проблемні питання призначення судових експертиз у кримінальних справах. Найбільш поширені види експертиз. Допит експерта в судовому засіданні. Оцінка висновків судових експертиз у кримінальних справах.
  • Судово-психіатричні та судово-психологічні експертизи. Особливості психічних розладів, що впливають на здатність особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Комплексна психолого-психіатрична експертиза і психологічна експертиза неповнолітнього підозрюваного, обвинуваченого.
  • Проблемні питання кваліфікації злочинів, вчинених у співучасті. Форми співучасті, ексцес  виконавця, причетність  до  злочину. Висновки Верховного Суду України щодо розмежування вчинення злочину організованою групою або групою осіб за попередньою змовою.
  • Негласні слідчі дії. Розгляд клопотань про проведення негласної (розшукової) дії: стандарти і процесуальні вимоги. Збереження таємниці та захист прав підозрюваного і потерпілого під час негласних слідчих дій. Оцінка доказів, отриманих в результаті проведення негласних слідчих (розшукових) дій. 
  • Дотримання суддями принципів та норм суддівської етики як складова підвищення авторитету судової влади. Наслідки порушення морально-етичних принципів поведінки судді.
  • Виправдувальні вироки. Особливості  постановлення  виправдувальних  вироків  за  КПК  2012 р. Практика постановлення виправдувальних вироків.
  • Питання судового розгляду справ про порушення митних правил на підставі норм Митного кодексу України від 13 березня 2012 року.
  • Психологія юридичного конфлікта та засоби його вирішення.
  • Особливості розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними.
  • Судова практика застосування законодавства та шляхи вирішення питань, які виникають при розгляді цієї категорії справ.
  • Практичні проблеми співвідношення житлового та цивільного законодавства України.
  • Упровадження принципу ґендерної рівності в діяльність судів. Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Закон України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” від 08.09.2005 № 2866-ІV (зі змінами, внесеними згідно із Законом
    від 17.05.2012 № 4719-ІV). Подолання ґендерних стереотипів.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.