Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих загальних судів, 19 квітня 2012 р., м. Київ

        19 квітня 2012 року в місті Києві Національною школою суддів України проведено періодичну підготовку суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних   свобод   та   практики   Європейського   суду з прав людини (на прикладі ст. 3 ЄКПЛ у співвідношенні зі ст. ст. 5 і 6 цієї Конвенції)” в рамках спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю”.

        Відкрили періодичну підготовку: проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України Оксана Кучинська, суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталія Марчук,,               Президент Асоціації суддів України Олег Присяжнюк та регіональний координатор спільної програми ЄС і РЄ “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю” Божена Маланчук.

   Для проведення підготовки запрошені: суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ  Наталія Марчук; суддя Апеляційного суду міста  Києва Тетяна Фрич; суддя, секретар судової палати з кримінальних справ Апеляційного суду Київської області  Олег Ігнатюк; суддя Апеляційного суду Вінницької області Сергій Бурденюк; суддя Апеляційного суду Житомирської області  Леонід  Кочетов; суддя Апеляційного суду Черкаської області  Віктор Єльцов; суддя Апеляційного суду Чернігівської області Олександр Щербаков; національний експерт спільної програми ЄС і РЄ “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю” Віталій Касько.

        Під час періодичного навчання розглядалися такі теми:

• Основні принципи тлумачення Європейської  конвенції про  захист прав людини і основоположних свобод (ЄКПЛ) та особливості її застосування на національному рівні;

  • Методичний гід щодо тлумачення ЄКПЛ і застосування практики ЄСПЛ;
  • Застосування суддями практики ЄСПЛ та врахування принципів тлумачення ЄКПЛ при винесенні рішень на національному рівні (на прикладі судових рішень);
  •  Заборона катування відповідно до ст. ЄКПЛ: загальний огляд крізь призму практики ЄСПЛ;
  • Процедурні аспекти позитивних обов’язків відповідно до статті 3 ЄКПЛ;
  • Практичне завдання І: опрацювання рішень національних судів (із застосуванням статті 3 ЄКПЛ), обговорення
  • Гарантії захисту від жорстокого поводження: співвідношення статей 3, 5, 6 ЄКПЛ;
  • Питання прийнятності судом доказів, отриманих з порушенням статті 3 ЄКПЛ: співвідношення 3 і 6 статей ЄКПЛ.

Після завершення періодичного навчання кожному учаснику вручено Сертифікат НШСУ.