Національна школа суддів України

Підготовка секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів. 23-27 квітня 2012р,. м. Дніпропетровськ

23-27 квітня 2012 року Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України проводиться підготовка секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних  судів.

  Навчання проводиться згідно з програмою, затвердженою проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Оксаною Петрівною Кучинською.

  На заняттях присутні 20 секретарів з Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей.

  Для проведення занять запрошено: суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Чернусь Катерина Петрівна, суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Чулінін Дмитро Георгійович, суддя у відставці                       Коняєв Дмитро Іванович, заступник начальника ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Москалець Аліна Петрівна, начальник відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій  ТУ ДСА України в Дніпропетровській області                  Карпеко Євгенія Володимирівна, головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій     ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Ганькова Олександра Валеріївна,  старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Єрмолаєва Тетяна Василівна, доцент кафедри адміністративного права та адміністративної діяльності органів внутрішніх справ Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук  Логвиненко Борис Олексійович .

   У ході навчань розглядаються такі актуальні теми:

-  Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Статус секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів. Порядок прийому та звільнення з посади секретарів судового засідання згідно із Законом України “Про державну службу”. Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції секретарів судового засідання, забезпечення їх виконання. Організація робочого часу секретаря судового засідання. Етапи роботи секретаря судового засідання в період робочого дня. Оптимізація робочого часу. Дії секретарів судового засідання в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Організація контролю за виконанням секретарями судових засідань розпоряджень голови суду та головуючого.

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив  на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки                           секретаря судового засідання у спілкуванні зі сторонами. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Судове слідство, ухвалення вироків. Протокол судового засідання суду першої та апеляційної інстанції при розгляді кримінальних справ. Основні вимоги щодо змісту протоколу судового засідання при застосуванні судом положень ст. 299 КПК України. Розгляд зауважень на протокол судового засідання по кримінальній справі. Звернення вироків до виконання та контроль за їх виконанням.

- Особливості ведення протоколу судового засідання при допиті експерта в суді та при допиті свідка, відносно якого застосовано заходи безпеки.

- Учасники адміністративного процесу. Права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі. Права та обов’язки інших учасників адміністративного процесу. Представництво в адміністративних справах.

- Забезпечення законності при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення. Адміністративне правопорушення і адміністративна відповідальність, у тому числі відповідальність неповнолітніх, посадових осіб, військовослужбовців та інших осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів, за вчинення адміністративних правопорушень, іноземців та осіб без громадянства. Обставини, що виключають адміністративну відповідальність.

- Методика роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ. Участь секретаря судового засідання у підготовці справи до судового розгляду. Підготовча частина судового засідання: учасники процесу, перевірка явки в судове засідання, виведення свідків із залу суду. Правила ведення журналів судових засідань. Процесуальні вимоги до ведення протоколу судового засідання. Специфіка складання та оформлення протоколів про окремі процесуальні дії в різних видах судочинства.

- Формування цивільних, кримінальних та адміністративних справ. Попередня підготовка судових справ до розгляду. Оформлення кримінальних справ у стадії попереднього розгляду справи суддею. Порядок направлення сторонам копії судового рішення. Видача копій і дублікатів виконавчих листів.

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

- Загальні правила ведення судового діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України 26.11.2010 р. № 30.

- Особливості розгляду і вирішення адміністративних справ за зверненнями громадян до суб’єкта владних повноважень у зв’язку з порушенням вимог Закону України “Про звернення громадян”.

- Дії секретаря судового засідання щодо оформлення завершеної розглядом кримінальної, цивільної або адміністративної справи. Складання номенклатури справ суду. Порядок видачі для ознайомлення судових справ і копій документів.

- Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах.

- Використання технічних засобів в роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів.

Після завершення підготовки кожному учаснику буде вручено Сертифікат НШСУ.

 

   Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).