Національна школа суддів України

Підготовка секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів. 23-27 квітня 2012 рю, м. Харків.

     23-27  квітня 2012 року Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України  проводиться підготовка секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних  судів.

   У цьому заході бере участь 20 секретарів.

Під час занять розглядаються такі теми:

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом №11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних

- Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Взаємодія зі ЗМІ, організація судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.

- Організація роботи суду з питань виконання Закону України “Про звернення громадян”, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Специфіка реєстрації заяв, скарг, пропозицій громадян. Особливості звернень суду України із судовим дорученням до іноземного суду.

- Вимоги, порядок оформлення судових справ та передача їх до канцелярії суду. Направлення справ зі скаргами (поданнями) до судів вищих інстанцій.

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року №33.

   Викладачами навчання запрошені судді та фахівці  Апеляційного суду Харківської області, начальник відділу кадрової  роботи територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області, психолог -  практик.

   Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна)