Національна школа суддів України

13 – 17 травня 2013 р. м. Чернівці. Підготовка керівників апаратів місцевих загальних та апеляційних судів.

1317 травня 2013 року  в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить підготовку керівників апаратів місцевих загальних та апеляційних судів.


Для проходження підготовки прибуло 15 керівників апаратів місцевих загальних та апеляційних судів Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей.


Вітальними словами навчання відкрив директор Чернівецького регіонального відділення НШСУ  Іваніцький С.М.


Викладачами для проведення навчання запрошені судді Апеляційного суду Чернівецької області.


Під час навчання буде вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України, а саме:

  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.
  • Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.
  • Формування кадрового резерву для державної служби на заміщення посад державних службовців та просування їх по службі в апараті суду. Вимоги та порядок подання документів. Проведення конкурсу на зайняття посади.  Організація та порядок проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на заняття посад, пов’язаних   із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.    
  • Ведення кадрового діловодства в  суді. Визначення структури та штатної чисельності апаратів місцевих судів, утворення структурних підрозділів апаратів судів. Складання посадових інструкцій працівників апарату суду. Ведення  особових справ та трудових книжок суддів та працівників апарату суду. Ведення військового обліку в суді. Порядок обчислення стажу державної служби. Порядок надання суддям та державними службовцям оплачуваних  відпусток.  
  • Використання технічних засобів у роботі суду. Фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів. Інформаційно-правове  забезпечення діяльності суду. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України від  26.11.2010  № 30.  Взаємодія місцевих та апеляційних  судів щодо наповнення автоматизованої системи інформацією про рух справ у межах першої та апеляційної інстанцій.
  •   

Правове регулювання організації діяльності судів. Досвід. Новації. Сучасні технології управління персоналом. Підготовка і прийняття управлінських рішень. Організаційне керівництво діяльністю суду, його поняття і форми. Планування роботи суду. Заходи, спрямовані на підвищення контролю за дотриманням чинного законодавства України. Розмежування адміністративних функцій між головою суду, його заступником,  керівником апарату та заступником керівника апарату відповідно до Закону України “Про судоустрій і статус суддів”. Взаємодія голови суду з керівником апарату суду з питань організації діяльності суду та діловодства. Практика розподілу обов’язків у судах. Організаційно-розпорядча документація: порядок ведення. Організація роботи канцелярії суду та  служби судових розпорядників.