Національна школа суддів України

13–17 травня 2013 р. м. Дніпропетровськ. Підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів.

13–17 травня 2013 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів.

Для проходження підготовки прибуло 12 секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів Дніпропетровської області.

Вітальними словами навчання відкрила директор Дніпропетровського регіонального відділення Національної школи суддів України Баштанник Алла Григорівна.

Для проведення підготовки викладачами запрошені заступник голови господарського суду Дніпропетровської області Камша Ніна Миколаївна, судді господарського суду Дніпропетровської області Рудовська Інна Анатоліївна, Первушин Юрій Юрійович, Колісник Іван Іванович, Подобєд Ігор Миколайович, Крижний Олександр Миколайович, Мартинюк Сергій Віталійович, начальник організаційно-кадрового відділу господарського суду Дніпропетровської області Аністратенко Оксана Володимирівна, керівник канцелярії господарського суду Дніпропетровській області Горб Олексій Юрійович, заступник керівника апарату господарського суду Дніпропетровської області Гануляк Олександр Анатолійович, провідний спеціаліст аналітично-статистичного відділу господарського суду Дніпропетровської області Магденко Олена Василівна, провідний спеціаліст аналітично–статистичного відділу господарського суду Дніпропетровської області, інженер з комп’ютерних систем РСП в Дніпропетровській області Департаменту РСП ДП “ІСС” Лісний Олексій Степанович, викладач відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ кандидат юридичних наук Кохан Ганна Леонідівна.

Під час занять буде вивчено такі теми:

-  Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання  рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Особливості провадження у справах про банкрутство. Особливості судових процедур, які застосовуються судом до боржника у процесі здійснення провадження у справі про банкрутство. Співвідношення позовного провадження та провадження у справах про банкрутство.

- Використання технічних засобів в роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів. Застосування Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу, затвердженої наказом ДСА України
від 20.09.2012 №108. Порядок передачі фонограми судового засідання до суду апеляційної та касаційної інстанції.

-   Практичне використання системи комплексного інформаційного забезпечення “ЛІГА: ЗАКОН”.

-   Статус секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів. Порядок прийому та звільнення з посади секретарів судового засідання згідно із Законом України “Про державну службу” Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції секретарів судового засідання, забезпечення їх виконання. Організація робочого часу секретаря судового засідання. Етапи роботи секретаря судового засідання в період робочого дня. Оптимізація робочого часу. Дії секретарів судового засідання в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Організація контролю за виконанням секретарями судових засідань розпоряджень голови суду та головуючого.

-  Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядках.

- Підготовча частина судового засідання: учасники процесу, перевірка явки в судове засідання, виведення свідків із залу суду. Правила ведення протоколів судових засідань. Процесуальні вимоги до складання протоколу судового засідання. Специфіка написання протоколів судових засідань по окремих категоріях справ. Ведення судових засідань.

- Дії секретаря судового засідання щодо оформлення завершеної розглядом господарської справи. Складання номенклатури справ суду. Порядок видачі для ознайомлення судових справ і копій документів. Передача справ до архіву суду. Застосування Інструкції про порядок передання до архіву місцевого та апеляційного суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівних установ та архівних відділів міських рад судових справ та управлянської документації суду, затвердженої наказом ДСА України від 15.12.2011, із змінами внесеними наказом ДСА України від 10.08.12 № 96.

-  Судові рішення в господарських справах. Порядок ухвалення рішень та постановлення ухвал, їх форма. Рішення суду першої інстанції. Зміст ухвали та рішення суду.

- Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.

-   Методологія тлумачення і застосування нормативно-правових актів. Застосування аналогії права та аналогії закону в судочинстві. Методологія ведення аналітичної роботи в суді.

-  Адаптація національного законодавства до міжнародних норм і стандартів. Судочинство України в порівнянні з правом Європейського Союзу. Упровадження європейських стандартів з прав людини в українське судочинство.

-  Загальні положення господарського процесуального кодексу. Особливості розмежування категорій справ. Актуальні питання забезпечення виконання та застосування ГПК України. Підвідомчість і підсудність справ господарського суду. Виключна підсудність справ. Передача справ з одного господарського суду до іншого.

-  Загальна характеристика судової статистики в Україні. Організація обліково-статистичної роботи в місцевому та апеляційному господарському суді за допомогою технічних засобів.

-  Вирішення господарських спорів у судах першої інстанції. Повідомлення учасників судового процесу про час і місце проведення судового засідання та дотримання процесуальних прав сторін. Порядок проведення судового засідання. Особливості розгляду справи у закритому судовому засіданні. Притягнення до відповідальності осіб за прояв неповаги до суду.

-   Порядок приймання та облік судових справ і кореспонденції. Основні вимоги до опрацювання (розгляду) документів, які не стосуються розгляду судових справ.

-  Вимоги, порядок оформлення судових справ та передача їх до канцелярії суду. Направлення справ із скаргами (поданнями) до судів вищих інстанцій.

-  Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки секретаря судового засідання у спілкуванні зі сторонами. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).