Національна школа суддів України

13–17 травня 2013 р. м. Дніпропетровськ. Підготовка спеціалістів із судової статистики місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.

13–17 травня 2013 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку спеціалістів із судової статистики місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.

Для проходження підготовки прибув 31 спеціаліст із судової статистики місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції Дніпропетровської та Запорізької областей.

Вітальними словами підготовку відкрила директор Дніпропетровського регіонального відділення Національної школи суддів України Баштанник Алла Григорівна.

Для проведення навчання викладачами запрошені: суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Чулінін Дмитро Георгійович, заступник начальника ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Москалець Аліна Петрівна, начальник відділу кадрової роботи ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Пунько Олена Миколаївна, заступник начальника відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Нескоромна Ірина Петрівна, керівник служби регіональної інформаційно-технічної підтримки судових процесів ДП “ІСС” в Дніпропетровській області Овчаров Сергій Анатолійович, провідний спеціаліст аналітично-статистичного відділу господарського суду Дніпропетровської області Магденко Олена Василівна, головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Клюєва Анна Анатоліївна, старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету
імені Альфреда Нобеля Єрмолаєва Тетяна Василівна, викладач відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ, кандидат юридичних наук Кохан Ганна Леонідівна.

Під час занять буде вивчено такі теми:

-  Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

-   Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи..

-   Основні положення Закону України “Про державну службу”. Прийняття на посаду державного службовця. Роль і місце спеціалістів судової статистики в підвищенні рівня організації та ефективності судового процесу.

-  Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

-  Поняття правової статистики, її зв’язок з іншими суспільно–правовими науками. Загальна характеристика судової статистики в Україні. Зарубіжний досвід організації обліково–статистичної роботи суду.

-   Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-  Методологія ведення судової статистичної звітності, єдині стандарти при складанні довідок за результатами узагальнень судової практики (обмін досвідом).

-   Організація роботи щодо внесення відповідних відомостей до електронних обліково-інформаційних карток на справи та перевірка достовірних відомостей, що містяться в обліково-інформаційній картці на відповідну судову справу.

-    Подання і заповнення форм звітності про розгляд судами судових справ і матеріалів за допомогою автоматизованої системи документообігу.

-   Організація роботи щодо внесення відповідних відомостей до електронних обліково-інформаційних карток на справи та перевірка достовірних відомостей, що містяться в обліково-інформаційній картці на відповідну судову справу. Наповнення комп’ютерних програм про документообіг у судах відповідної юрисдикції початковими даними для формування звітності в автоматичному режимі, формування зведених звітів у цих програмах. Робота з программою Exel (у т.ч. створення таблиць для автоматичного підрахунку питомої ваги, процентного співвідношення, тощо).

-  Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.

-    Організація роботи зі зверненнями громадян. Закон України “Про звернення громадян”. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян у суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України “Про звернення громадян” та Закону України  “Про доступ до публічної інформації”.

-   Підготовка та подання звітності про стан здійснення правосуддя з розгляду справ та матеріалів у порядку цивільного, кримінального та адміністративного судочинства.

-    Класифікатор категорій цивільних та адміністративних справ та його застосування.

-    Методика та порядок складання різних форм звітності.

-    Порядок заповнення та зберігання картки обліку сум матеріальної та моральної шкоди.

-    Посадові інструкції спеціалістів судової статистики, забезпечення їх виконання. Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади спеціалістів судової статистики, їх права та обов’язки.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).