Національна школа суддів України

13 – 17 травня 2013 р. м. Севастополь. Підготовка помічників суддів місцевих та апеляційних загальних судів.

13 – 17 травня 2013 року в місті Севастополі  місцеве регіональне відділення проводить підготовку помічників суддів місцевих та апеляційних загальних судів.

Для проходження підготовки прибуло 46 помічників суддів.

Для проведення навчання викладачами запрошені:  суддя Апеляційного суду міста Севастополя у відставці Рахненко Ольга Василівна, завідувач кафедри кримінального процесу та криміналістики Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, кандидат юридичних наук,  доцент, викладач Севастопольського регіонального відділення НШСУ Михайлов Михайло Анатолійович, доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики Таврійського національного університету
ім. В.І. Вернадського, керівник апарату Апеляційного суду м. Севастополя Білецька Світлана Іванівна, заступник керівника апарату господарського суду м. Севастополя, викладач Севастопольського регіонального відділення НШСУ Мірошниченко Ганна Анатоліївна, кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри адміністративно-правових та
кримінально-правових дисциплін Кримського юридичного інституту Національного університету “Юридична академія України ім.  Я. Мудрого” Храбров Андрій Олександрович.

Під час занять буде вивчено такі питання

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Організація роботи суду з питань виконання Закону України “Про звернення громадян”, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом помічником судді, консультантом. Специфіка реєстрації заяв, скарг, пропозицій громадян. Особливості звернень суду України із судовим дорученням до іноземного суду.

- Статус помічників суддів та консультантів місцевих загальних   та апеляційних судів. Порядок  прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання.

- Методика роботи помічника судді з матеріалами судових справ. Участь помічника судді та консультанта в підготовці розгляду справи суддею. Підготовка справи до судового розгляду  та підготовка процесуальних документів. Роль помічників суддів та консультантів при складанні процесуальних документів та контролю за їх виконанням. Підбір законодавчих та інших нормативно-правових актів та матеріалів судової практики.

- Розгляд справ про злочини проти власності.

- Призначення покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків; правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення  (ст.ст. 70, 71 та 72 КК України).  Звільнення від покарання.

- Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України “Про доступ до публічної інформації”  від 13 січня 2011 року  № 2939 – VI. Особливості розгляду запитів на отримання публічної інформації.

- Загальні правила ведення судового діловодства в  місцевих загальних та апеляційних  судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих загальних та апеляційних  судах. Особливості роботи, пов’язані з введенням в дію Кримінального процесуального кодексу України.

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

- Підстави відповідальності за завдану моральну шкоду. Визначення судом розміру відшкодування моральної шкоди з врахуванням вимог розумності і справедливості.

- Доступ до правосуддя і обслуговування користувачів. Адміністративна складова управління проходження справ в судах.

- Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Вимоги до написання процесуальних документів. Складання процесуальних документів. Методика складання процесуальних документів: форма, зміст, оцінка доказів. Етика ділового мовлення.

- Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в кримінальних, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні правопорушення. Призначення і проведення експертиз, у тому числі: будівельно-технічних, товарознавчих, авто-технічних, психологічних та інших.  Сучасні можливості судово-психологічної експертизи. Обов’язкове призначення експертизи.

- Кримінальне провадження на підставі угод (глава 35 розділу шостого КПК України).

- Судові рішення, їх види, властивості та порядок постановлення. Вирок та його види. Належна мотивація судових рішень у кримінальних справах. Законність, обґрунтованість та вмотивованість вироку. Постановлення виправдувального та обвинувального вироку. Виконання судами України законодавства і постанов Пленуму Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ з питань судового розгляду кримінальних справ і постановлення вироку.

Після закінчення підготовки всім суддям буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.