Національна школа суддів України

13 – 24 травня 2013 р. м. Харків. Підготовка суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше.

13 – 24   травня 2013 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Харківським апеляційним господарським судом проводить підготовку  суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше.

Для проходження підготовки прибув 21 суддя господарських судів Полтавської, Сумської та Харківської областей.

Вітальними словами навчання відкрила директор  Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, суддя у відставці, заслужений юрист України
Коржик  Валентина Костянтинівна.

Під час занять буде вивчено такі теми:

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Застосування Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

- Дисциплінарна відповідальність суддів. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності. Оскарження рішення в дисциплінарній справі стосовно судді.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини господарськими судами України. Ст. 6, 13, 14 та стаття 1 Першого протоколу до Конвенції. Розвиток правових позицій Європейського суду з прав людини. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Останні рішення проти України.

- Судова практика розгляду скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби. Проблемні питання застосування Закону України «Про виконавче провадження» при розгляді скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби.

- Дії судді при підготовці справи до розгляду.

- Проблемні питання, що виникають при обранні та застосуванні запобіжних заходів і заходів до забезпечення позову.

- Порядок ведення судового засідання. Дії судді при зловживанні учасниками судового процесу своїми правами та вчиненні ними у судовому засіданні дій, що свідчать про неповагу до суду.

- Деякі  питання  застосування  Закону  України  «Про  судовий  збір»:  визначення  розміру,  порядок  сплати  та  повернення судового збору, його відстрочення та розстрочення, зменшення розміру та звільнення від сплати судового збору. Визначення розміру  сум,  що  підлягають  сплаті  за  проведення  судової  експертизи,  послуги  перекладача  та  адвоката.  Інші  витрати, пов’язані з розглядом справи.

- Порядок обчислення процесуальних строків у господарському процесі. Набрання законної сили судовими рішеннями та ухвалами. Відновлення та продовження процесуальних строків, та інші теми.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна) та Харківським апеляційним господарським судом.