Національна школа суддів України

13-24 травня 2013 р. м. Одеса. Підготовка суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

13-24 травня 2013 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Одеської області проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.


Вітальними словами підготовку відкрив начальник ТУ ДСА в Одеській області, заслужений юрист України Куценко Володимир Дмитрович.


Для проведення навчання запрошені судді Апеляційного суду Одеської області  Прібилов Вадим Михайлович, Таварткіладзе Олександр Мезенович, Сегеда Сергій Миколайович, Сєвєрова Єлєна Станіславівна, Гірняк Любов Анатоліївна, Грідіна Наталія Вікторівна, Кадегроб Альбіна Іванівна, Джулай Олександр Борисович, Кварталова Антоніна Михайлівна, Фадєєнко Антоніна Федорівна, секретар судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Одеської області, кандидат юридичних наук Дрішлюк Андрій Ігорович, секретар судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Одеської області Левенець Валерій Петрович, в. о. заступника голови Комінтернівського районного суду Одеської області, кандидат юридичних наук Копіца Олег Володимирович, головний експерт відділу криміналістичних досліджень Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Одеській області, кандидат юридичних наук Назаров Олег Анатолійович  та професор кафедри документознавства та інформаційної діяльності Одеського національного політехнічного університету, доктор педагогічних наук Семенова Алла Василівна.


Під час занять буде вивчено такі актуальні питання:

- Практичні проблеми призначення покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків; правила складання покарань та зарахування строк попереднього ув’язнення  (ст.ст. 70, 71 та 72 КК України). Звільнення від кримінальної відповідальності: проблеми та практика застосування. Звільнення від покарання та його відбування: підстави, процесуальний порядок та наслідки. Порядок розгляду судом клопотань про зняття судимості.

- Проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами. Критерії визначення цивільної, господарської та адміністративної юрисдикції. Правила визначення підсудності адміністративних та цивільних справ. Правові позиції вищих судових інстанцій з цих питань. Наслідки порушення правил підсудності. Передача справи з одного суду до іншого.


- Практичні проблеми співвідношення житлового та цивільного законодавства України.

- Особливості вирішення судами спорів про визнання права власності на самочинне будівництво та об’єкти незакінченого будівництва.

- Новели Кримінального процесуального кодексу України та проблемні питання практики застосування його норм.

- Практика розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин, у тому числі: про визнання недійсними правочинів щодо земельної ділянки; про право власності на земельну частку (пай), майновий пай сільськогосподарського підприємства; про встановлення та припинення дії земельних сервітутів та щодо користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови, сервітутів (судова практика); право власності на землю – підстави набуття та припинення; практика розгляду цивільних справ про примусове вилучення землі на користь держави; практика розгляду судами справ про визнання права власності на земельні ділянки у порядку спадкування; особливості розгляду справ про визнання права власності на спадкове майно (землю) після спадкодавця, який не оформив належним чином правовстановлюючі документи; поділ та виділ земельної ділянки, яка рішенням виконавчого комітету міської ради виділена під забудову будинку, який перебуває у спільній сумісній власності подружжя; правове регулювання відносин, які виникають при укладенні, розірванні та поновленні договорів оренди землі. Особливості розгляду цивільних справ за позовами про визначення порядку використання земельної ділянки громадянами, яким належить жилий будинок, господарські будівлі та споруди на праві спільної власності.

- Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в кримінальних, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні правопорушення. Призначення і проведення експертиз, у тому числі: будівельно-технічних, товарознавчих, авто-технічних, психологічних та інших.  Сучасні можливості судово-психологічної експертизи. Обов`язкове призначення експертизи.

- Досудове розслідування. Слідчі (розшукові) дії. Негласні слідчі (розшукові) дії. Особливості проведення допиту за КПК України. Проведення допиту і впізнання в режимі відео конференції за новим КПК України.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини в національній судовій практиці. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”.

- Оцінка доказової інформації, отриманої в результаті оперативно-розшукової діяльності з позиції їх належності та допустимості. Доступ обвинуваченого до доказів обвинувачення, включення доказів, порядок представлення доказів, порядок доказування, клопотання щодо вилучення або включення доказів. Роль судді в забезпеченні доступу до доказів. Тимчасове вилучення майна, а також вирішення питання про речові докази і документи відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.